Ciasto cytrynowe (babka) z mascarpone

Czasami skuszę się i kupię dużo opakowań mascarpone w promocji w hipermarkecie. A później, gdy data im się kończy, szukam pomysłu na ich wykorzystanie. Nie zawsze mam jednak ochotę na ciasto z kremem śmietankowym czy jakiś deser. Na szczęście serek mascarpone ma mnóstwo zastosowań: na słodko i na wytrawnie. Jednym ze sposobów na jego wykorzystanie jest pyszne ciasto cytrynowe, które dziś prezentuje Wam w ramach "Weekendowej Cukierenki".

Ciasto to powstaje tak jak typowe ciasto ucierane tzn. najpierw ucieramy masło z cukrem, a następnie z jajkami. Na samym końcu dodajemy suche składniki z serkiem mascarpone w kilku turach miksując przy tym na wolnych obrotach miksera. Aby uniknąć zakalca bardzo ważne jest użycie składników o temperaturze pokojowej. Kropkę nad i stanowi cytrynowy lukier, ne rezygnujcie z niego. Ciasto jest puszyste, wilgotne i pysznie cytrynowe, polecam!

Ciasto cytrynowe z mascarpone

Ciasto cytrynowe z mascarpone

Składniki na ciasto cytrynowe z mascarpone

Aby przygotować ciasto potrzebujesz:

  • masło - nie margarynę! Najlepsze wypieki są na maśle, 82% tłuszczu.
  • mascarpone - dokładnie 1 opakowanie.
  • cukier i cukier wanilinowy - nadają ciastu odpowiedniej słodyczy.
  • jajka - potrzebne są 2 jajka, rozmiar M. Koniecznie o temperaturze pokojowej.
  • mąkę pszenną - która pomaga zachować ciastu odpowiedni kształt,
  • proszek do pieczenia - pomaga odpowiednio wyrosnąć ciastu,
  • mąkę ziemniaczaną - dla lepszej struktury ciasta.
  • cytrynę - sok i skórkę z cytryny dodajemy do ciasta. Natomiast z reszty soku przygotowujemy pyszny cytrynowy lukier.
Składniki na ciasto cytrynowe z mascarpone

Składniki na ciasto cytrynowe z mascarpone

Jak przygotować ciasto cytrynowe z mascarpone?

Przygotowanie ciasta jest bardzo proste. Wystarczy tylko 6 kroków:

  1. Przygotuj - wyłóż małą keksówkę papierem do pieczenia. Odmierz wszystkie składniki. Pamiętaj, aby wyjąć jajka, mascarpone i masło min.2h wcześniej z lodówki. Nagrzej piekarnik.
  2. Wymieszaj suche składniki w małej misce i odstaw na bok.
  3. Utrzyj masło z cukrem w misie miksera. Następnie utrzyj z jajkami
  4. Zmiksuj masę maślano-jajeczną z suchymi składnikami i mascarpone - dodaj je w 3 turach i miksuj na wolnych obrotach miksera.
  5. Wyłóż ciasto do keksówkii i upiecz do suchego patyczka.
  6. Przygotuj lukier i polej nim wystudzone ciasto. Dowolnie udekoruj ciasto.
Ciasto cytrynowe z mascarpone

Ciasto cytrynowe z mascarpone

Ciasto cytrynowe z mascarpone

Ciasto cytrynowe z mascarpone

Więcej przepisów na ciasta cytrynowe

Ciasto cytrynowe z mascarpone

Ciasto cytrynowe z mascarpone

Z tym przepisem upieczesz najbardziej wilgotne i delikatne ciasto cytrynowe. A kropkę nad i stanowi cytrynowy lukier przygotowany na świeżo wyciśniętym soku z cytryny.

Ciasto cytrynowe z mascarpone

Składniki:

  • CIASTO:
  • 90g masła,
  • 250g mascarpone,
  • 150g cukru (3/4 szklanki),
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • szczypta soli,
  • 2 jajka r.M,
  • 220g mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (12g),
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny,
  • LUKIER:
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny,
  • około 1/3-1/2 szklanki cukru pudru,
  • DODATKOWO:
  • suszone kwiaty do dekoracji

Przygotowanie:

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mała keksówkę o wymiarach 9x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, szczyptę soli i mąkę ziemniaczaną. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Do miski wkładamy miękkie masło. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasnej i puszystej masy maślanej. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy mascarpone i suche składniki w trzech turach. Miksujemy krótko, tylko do połączenia, na wolnych obrotach miksera. Dodajemy skórkę i sok z cytryny i miksujemy do połączenia.

Ciasto przekładamy do keksówki, wyrównujemy. Pieczemy około 55 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto polewamy lukrem i posypujemy suszonymi kwiatami.

LUKIER: Do miseczki wlewamy sok z cytryny. Stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy aż do otrzymania gęstego lukru, o gęstości śmietany. W zależności od wielkości cytryny cukru pudru będzie potrzeba mniej lub więcej. Podałam tylko orientacyjną ilość.

Jeśli przygotujesz ciasto cytrynowe z mascarpone to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





26 komentarzy

  1. Przepyszne, bardzo polecam.

    • cukiereczek

      Dziękuję 😃

      • Babka wyszła pyszna! Polecam, mój kapryśny piekarnik lubi robić zakalce ale ta babka wyszła idealna 😊😊

        • cukiereczek

          Bardzo miło mi to czytać ♥️

    • Ciasto wyszło super,uroslo,wilgotne,polecam.Jeszcze cieple a polowy prawie juz nie ma.

      • cukiereczek

        Bardzo miło mi to czytać ♥️

  2. Ciasto jest genialne w smaku!! Najlepsze ciasto cytrynowe jakie robiłam do tej pory. Jak najbardziej polecam z całego serducha!!! 💚

    • cukiereczek

      Ślicznie dziękuję za komentarz 🥰

      • Ada

        Witam , a czy mogę ta babkę zrobić dzisiaj i przetrzymać ją do świąt. Chcę zrobi w firmie małych babeczek do koszyczka .Pozdrawiam ❤️

        • cukiereczek

          Niestety nie,. jeszcze za wcześnie. Myślę, że powinno się ją upiec w piątek lub sobotę 😉

  3. Ciasto wyszlo idealnie 😊 pięknie wyrosło, jest wilgotne i pyszne. Na pewno zrobię jeszcze nie raz 😊

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakuje 🤤

  4. Przepis wykorzystałam do przygotowania świątecznej babki 😊 pyszna i śliczna wyszła!

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowała 🙂

  5. Nie polecam. Smak jak smak, ale ciasto się spaliło z wierzchu a w środku jest zakalcem. Szkoda składników.

    • cukiereczek

      Zakalec spowodowany jest przez wiele czynników. Widocznie nastąpił błąd w przygotowaniu lub pieczeniu ciasta skoro wyszedł zakalec.

      • Zrobiłam z dwóch porcji, pół na pół z mąką pszenna i krupczatka (nie starczyło mi pszennej, zachcianka na ciasto 22 w nocy, trzeba było się ratować) Wyszło pyszne. Dziękuję 😊

        • cukiereczek

          Bardzo mi miło ♥️

  6. Ciasto jest przepyszne, wilgotne i 🍋 smak 🍋 wyczuwalny. Dziękuję za przepis, będę u nas często robione ♥️

    • cukiereczek

      Ślicznie dziękuję 😃

  7. doskonały przepis , wspaniały smak , wilgotny a
    jednocześnie jak na Babke Wielkanocną przystało jest krucha ! W końcu znalazłam idealny przepis myślę , że sprawdzi się jako babeczki . Dziękuję

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję za miły komentarz 💜

  8. Najlepsza babka, jaką kiedykolwiek robiłam. Cała rodzinka zachwycona smakiem. Wilgotna, słodka, idealna na święta wielkanocne.

    • cukiereczek

      Cudowna ☺️ Pięknie wyszła ❤️

  9. Babka bardzo dobra pomimo zmiksowania na początku cukru z sokiem z cytryny oraz masla ( pojawiły się grudki w misce a w mojej głowie myśli, że to ostatni raz gdy coś piekę)
    Wszelkie obawy i wątpliwości zniknęły w momencie gdy babka urosla pieknie w piekarniku a na koniec pieczenia pojawiło się pęknięcie. Przed chwilką spróbowałam z córką i jesteśmy wspólnego zdania, że naprawdę wyszlo👏😃

    • cukiereczek

      Cieszę się, że wszystko się udało ♥️

Zostaw odpowiedź