Czasami skuszę się i kupię dużo opakowań mascarpone w promocji w hipermarkecie. A później, gdy data im się kończy, szukam pomysłu na ich wykorzystanie. Nie zawsze mam jednak ochotę na ciasto z kremem śmietankowym czy jakiś deser. Na szczęście serek mascarpone ma mnóstwo zastosowań: na słodko i na wytrawnie. Jednym ze sposobów na jego wykorzystanie jest pyszne ciasto cytrynowe, które dziś prezentuje Wam w ramach "Weekendowej Cukierenki".
Ciasto to powstaje tak jak typowe ciasto ucierane tzn. najpierw ucieramy masło z cukrem, a następnie z jajkami. Na samym końcu dodajemy suche składniki z serkiem mascarpone w kilku turach miksując przy tym na wolnych obrotach miksera. Aby uniknąć zakalca bardzo ważne jest użycie składników o temperaturze pokojowej. Kropkę nad i stanowi cytrynowy lukier, ne rezygnujcie z niego. Ciasto jest puszyste, wilgotne i pysznie cytrynowe, polecam!

Ciasto cytrynowe z mascarpone
Składniki na ciasto cytrynowe z mascarpone
Aby przygotować ciasto potrzebujesz:
- masło - nie margarynę! Najlepsze wypieki są na maśle, 82% tłuszczu.
- mascarpone - dokładnie 1 opakowanie.
- cukier i cukier wanilinowy - nadają ciastu odpowiedniej słodyczy.
- jajka - potrzebne są 2 jajka, rozmiar M. Koniecznie o temperaturze pokojowej.
- mąkę pszenną - która pomaga zachować ciastu odpowiedni kształt,
- proszek do pieczenia - pomaga odpowiednio wyrosnąć ciastu,
- mąkę ziemniaczaną - dla lepszej struktury ciasta.
- cytrynę - sok i skórkę z cytryny dodajemy do ciasta. Natomiast z reszty soku przygotowujemy pyszny cytrynowy lukier.

Składniki na ciasto cytrynowe z mascarpone
Jak przygotować ciasto cytrynowe z mascarpone?
Przygotowanie ciasta jest bardzo proste. Wystarczy tylko 6 kroków:
- Przygotuj - wyłóż małą keksówkę papierem do pieczenia. Odmierz wszystkie składniki. Pamiętaj, aby wyjąć jajka, mascarpone i masło min.2h wcześniej z lodówki. Nagrzej piekarnik.
- Wymieszaj suche składniki w małej misce i odstaw na bok.
- Utrzyj masło z cukrem w misie miksera. Następnie utrzyj z jajkami
- Zmiksuj masę maślano-jajeczną z suchymi składnikami i mascarpone - dodaj je w 3 turach i miksuj na wolnych obrotach miksera.
- Wyłóż ciasto do keksówkii i upiecz do suchego patyczka.
- Przygotuj lukier i polej nim wystudzone ciasto. Dowolnie udekoruj ciasto.

Ciasto cytrynowe z mascarpone

Ciasto cytrynowe z mascarpone
Więcej przepisów na ciasta cytrynowe
- Nasączane ciasto cytrynowe
- Ciasto cytrynowe z kruszonką
- Ciasto cytrynowe z truskawkami
- Cytrynowe ciasto z cukinii

Ciasto cytrynowe z mascarpone
Z tym przepisem upieczesz najbardziej wilgotne i delikatne ciasto cytrynowe. A kropkę nad i stanowi cytrynowy lukier przygotowany na świeżo wyciśniętym soku z cytryny.
Ciasto cytrynowe z mascarpone
Składniki:
- CIASTO:
- 90g masła,
- 250g mascarpone,
- 150g cukru (3/4 szklanki),
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- szczypta soli,
- 2 jajka r.M,
- 220g mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (12g),
- skórka starta z 1 cytryny,
- 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny,
- LUKIER:
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny,
- około 1/3-1/2 szklanki cukru pudru,
- DODATKOWO:
- suszone kwiaty do dekoracji
Przygotowanie:
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mała keksówkę o wymiarach 9x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, szczyptę soli i mąkę ziemniaczaną. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Do miski wkładamy miękkie masło. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasnej i puszystej masy maślanej. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy mascarpone i suche składniki w trzech turach. Miksujemy krótko, tylko do połączenia, na wolnych obrotach miksera. Dodajemy skórkę i sok z cytryny i miksujemy do połączenia.
Ciasto przekładamy do keksówki, wyrównujemy. Pieczemy około 55 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto polewamy lukrem i posypujemy suszonymi kwiatami.
LUKIER: Do miseczki wlewamy sok z cytryny. Stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy aż do otrzymania gęstego lukru, o gęstości śmietany. W zależności od wielkości cytryny cukru pudru będzie potrzeba mniej lub więcej. Podałam tylko orientacyjną ilość.
Przepyszne, bardzo polecam.
Dziękuję
Babka wyszła pyszna! Polecam, mój kapryśny piekarnik lubi robić zakalce ale ta babka wyszła idealna

Bardzo miło mi to czytać ♥️
Ciasto wyszło bardzo smaczne, pulchne. Rzeczywiście nie należy zrezygnować z cytrynowego lukru, podkręca smak ciasta. Upiekłam i w ciągu kilku godzin znikło. Rodzinka zadowolona i najedzona
Bardzo miło mi to czytać ♥️
Ciasto wyszło super,uroslo,wilgotne,polecam.Jeszcze cieple a polowy prawie juz nie ma.
Bardzo miło mi to czytać ♥️
Ciasto jest genialne w smaku!! Najlepsze ciasto cytrynowe jakie robiłam do tej pory. Jak najbardziej polecam z całego serducha!!!
Ślicznie dziękuję za komentarz
Witam , a czy mogę ta babkę zrobić dzisiaj i przetrzymać ją do świąt. Chcę zrobi w firmie małych babeczek do koszyczka .Pozdrawiam
Niestety nie,. jeszcze za wcześnie. Myślę, że powinno się ją upiec w piątek lub sobotę
Ciasto wyszlo idealnie
pięknie wyrosło, jest wilgotne i pyszne. Na pewno zrobię jeszcze nie raz 
Bardzo się cieszę, że smakuje
Przepis wykorzystałam do przygotowania świątecznej babki
pyszna i śliczna wyszła!
Cieszę się, że smakowała
Nie polecam. Smak jak smak, ale ciasto się spaliło z wierzchu a w środku jest zakalcem. Szkoda składników.
Zakalec spowodowany jest przez wiele czynników. Widocznie nastąpił błąd w przygotowaniu lub pieczeniu ciasta skoro wyszedł zakalec.
Zrobiłam z dwóch porcji, pół na pół z mąką pszenna i krupczatka (nie starczyło mi pszennej, zachcianka na ciasto 22 w nocy, trzeba było się ratować) Wyszło pyszne. Dziękuję
Bardzo mi miło ♥️
Ciasto jest przepyszne, wilgotne i
smak
wyczuwalny. Dziękuję za przepis, będę u nas często robione ♥️
Ślicznie dziękuję
doskonały przepis , wspaniały smak , wilgotny a
jednocześnie jak na Babke Wielkanocną przystało jest krucha ! W końcu znalazłam idealny przepis myślę , że sprawdzi się jako babeczki . Dziękuję
Bardzo dziękuję za miły komentarz
Najlepsza babka, jaką kiedykolwiek robiłam. Cała rodzinka zachwycona smakiem. Wilgotna, słodka, idealna na święta wielkanocne.
Cudowna
Pięknie wyszła 
Babka bardzo dobra pomimo zmiksowania na początku cukru z sokiem z cytryny oraz masla ( pojawiły się grudki w misce a w mojej głowie myśli, że to ostatni raz gdy coś piekę)

Wszelkie obawy i wątpliwości zniknęły w momencie gdy babka urosla pieknie w piekarniku a na koniec pieczenia pojawiło się pęknięcie. Przed chwilką spróbowałam z córką i jesteśmy wspólnego zdania, że naprawdę wyszlo
Cieszę się, że wszystko się udało ♥️
Czym jest posypany lukier, co to za kwiaty?
To chaber jadalny
Chciałam się zapytać jak na większy rozmiar keksówki dam to dłużej będzie musiała się piec
tak, do suchego patyczka.
Z 10-15 min dłużej?
Pewnie jakoś tak
Więcej wtedy składników powiększyć o jeszcze raz?
Trzeba sobie przeliczyć proporcjonalnie składniki do wielkości formy.