Jagodowy Puszek czyli ciasto z jagodami i serkiem homogenizowanym

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na znakomite ciasto z kremem i jagodami, lekkie i piankowe niczym puszek.

Jagodowy puszek to biszkopt przełożony kremem przygotowanym ze śmietany kremówki i serków homogenizowanych oraz jagody zalane galaretką. Ciasto jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Biszkopt warto upiec dzień wcześniej wówczas będzie się ładnie kroił, a złożenie ciasta zajmie nam dosłownie chwilkę. Zmieniajcie owoce na truskawki, brzoskwinie, maliny, borówki i cieszcie się smakiem tego ciasta przez okrągły rok.

Jagodowy Puszek

Jagodowy Puszek

Więcej przepisów na ciasta z jagodami

Jagodowy Puszek

Jagodowy Puszek

Wyśmienite i piankowe ciasto na biszkopcie z galaretką i owocami. Najlepsze ciasto na lato.

Jagodowy Puszek

SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • KREM Z SERKIEM:
  • 600g śmietany kremówki (36%),
  • 600g serka homogenizowanego waniliowego,
  • 1 galaretka fioletowa lub niebieska,
  • 150ml wody,
  • PONCZ:
  • 1/3 szklanki wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • DODATKOWO:
  • 300g jagód,
  • 1 galaretka fioletowa lub niebieska,
  • 400ml wody

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier łyżka po łyżce dalej ubijając. Ubijamy kilkanaście minut aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę (23×28cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach, góra-dół. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

Po upieczeniu biszkopt studzimy i zeskrobujemy wierzchnią skórkę. Następnie kroimy go na pół.

PONCZ: Składniki ponczu mieszamy ze sobą.

KREM Z SERKIEM: Galaretkę rozpuszczamy w 150ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Uwaga: Galaretka szybko zacznie tężeć!

Jest jeszcze drugi sposób na rozpuszczenie galaretki i ostatnio z tego sposobu korzystam częściej. Galaretkę wsypuje do miski i zalewam zimną wodą. Odstawiam do napęcznienia na około 20-30 minut. Po tym czasie podgrzewam ją interwałowo w mikrofali po 8-10 sekund i mieszam. Znowu podgrzewam, mieszam, podgrzewam mieszam. Robię tak kilkanaście razy aż galaretka całkowicie się rozpuści. Należy tylko uważać, aby za mocno jej nie podgrzać.

Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Aby kremówka dobrze ubiła się na sztywną pianę to musi być schłodzona. Dodajemy serki homogenizowane i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia.

ZŁOŻENIE CIASTA: W formie układamy pierwszy blat biszkopta. Nasączamy go połową ponczu. Na biszkopcie rozsmarowujemy połowę kremu, wyrównujemy jego powierzchnię. Następnie wykładamy drugi blat biszkopta, nasączamy go pozostałym ponczem i wykładamy resztą kremu, wyrównujemy. Ciasto odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, aby krem stężał.

Na wierzch kremu wykładamy jagody. Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody. Tężejącą galaretką zalewamy owoce. Ciasto ponownie odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz jagodowy puszek to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź