Jagodowy Puszek

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na znakomite ciasto z kremem i jagodami, lekkie i piankowe niczym puszek.

Jagodowy puszek to biszkopt przełożony kremem przygotowanym ze śmietany kremówki i serków homogenizowanych oraz jagody zalane galaretką. Ciasto jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Biszkopt warto upiec dzień wcześniej wówczas będzie się ładnie kroił, a złożenie ciasta zajmie nam dosłownie chwilkę. Zmieniajcie owoce na truskawki, brzoskwinie, maliny, borówki i cieszcie się smakiem tego ciasta przez okrągły rok.

Jagodowy Puszek

Jagodowy Puszek

Więcej przepisów na ciasta z jagodami

Jagodowy Puszek

Jagodowy Puszek

Wyśmienite i piankowe ciasto na biszkopcie z galaretką i owocami. Najlepsze ciasto na lato.

Jagodowy Puszek

SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • KREM Z SERKIEM:
  • 600g śmietany kremówki (36%),
  • 600g serka homogenizowanego waniliowego,
  • 1 galaretka fioletowa lub niebieska
  • 150ml wody,
  • PONCZ:
  • 1/3 szklanki wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • DODATKOWO:
  • 300g jagód,
  • 1 galaretka fioletowa lub niebieska,
  • 400ml wody,

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier łyżka po łyżce dalej ubijając. Ubijamy kilkanaście minut aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę (23×28cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach, góra-dół. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

Po upieczeniu biszkopt studzimy i zeskrobujemy wierzchnią skórkę. Następnie kroimy go na pół.

PONCZ: Składniki ponczu mieszamy ze sobą.

KREM Z SERKIEM: Galaretkę rozpuszczamy w 150ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Uwaga: Galaretka szybko zacznie tężeć!

Jest jeszcze drugi sposób na rozpuszczenie galaretki i ostatnio z tego sposobu korzystam częściej. Galaretkę wsypuje do miski i zalewam zimną wodą. Odstawiam do napęcznienia na około 20-30 minut. Po tym czasie podgrzewam ją interwałowo w mikrofali po 8-10 sekund i mieszam. Znowu podgrzewam, mieszam, podgrzewam mieszam. Robię tak kilkanaście razy aż galaretka całkowicie się rozpuści. Należy tylko uważać, aby za mocno jej nie podgrzać.

Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Aby kremówka dobrze ubiła się na sztywną pianę to musi być schłodzona. Dodajemy serki homogenizowane i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia.

ZŁOŻENIE CIASTA: W formie układamy pierwszy blat biszkopta. Nasączamy go połową ponczu. Na biszkopcie rozsmarowujemy połowę kremu, wyrównujemy jego powierzchnię. Następnie wykładamy drugi blat biszkopta, nasączamy go pozostałym ponczem i wykładamy resztą kremu, wyrównujemy. Ciasto odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, aby krem stężał.

Na wierzch kremu wykładamy jagody. Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody. Tężejącą galaretką zalewamy owoce. Ciasto ponownie odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz jagodowy puszek to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij