W cotygodniowym cyklu "Weekendowej Cukierenki" proponuję Wam kolejne słodkości z rabarbarem - mini serniczki. Uwielbiam mini serniczki, bo są bardziej podzielne niż sernik, krócej się je piecze i tak ślicznie prezentują się na paterze 🙂 Słodka masa serowa świetnie komponuję się z kwaskowym kremem. A smak i wygląd tych mini deserów podkreślają małe beziki. Mówię Wam, to naprawdę niebo w gębie 😉
SKŁADNIKI (12-16 sztuk):
- SPÓD:
- 150g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
- 50g masła,
- SERNICZKI:
- 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
- 250g serka mascarpone,
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (40g),
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 jajko,
- Skórka starta z 1 cytryny,
- KREM RABARBAROWY:
- 450g rabarbaru,
- 6 żółtek,
- 150g cukru,
- skórka starta z 1/2 cytryny,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 40g masła,
- DODATKOWO:
- małe beziki
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD: Ciasteczka bardzo drobno kruszymy. Możemy je z grubsza pokruszyć i następnie przetrzeć przez sitko. Masło roztapiamy. Ciepłe masło mieszamy z ciastkami. Foremkę muffinkową wykładamy papilotkami.
Masę ciasteczkową rozkładamy do papilotek i delikatnie uklepujemy.
SERNICZKI: Wszystkie składniki na serniczki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieszczamy ser twarogowy i serek mascarpone, budyń, skórkę startą z cytryny, jajko, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy chwilkę mikserem do połączenia składników. Masę serową rozkładamy do papilotek (na wysokość papilotki).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Serniczki pieczemy około 15 minut – do ścięcia masy. Studzimy je przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
KREM RABARBAROWY: Rabarbar obieramy i kroimy go w mniejsze kawałeczki. Zasypujemy go 50g cukru i odstawiamy, aby puścił sok. Wstawiamy go na średni ogień i gotujemy często mieszając aż się rozpadnie. Wówczas przecieramy go przez sito, aby pozbyć się włókien. Do rondelka wkładamy mus rabarbarowy (przestudzony), żółtka, resztę cukru, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wszystko mieszamy mikserem lub roztrzepujemy rózgą. Rondelek wstawiamy na wolny ogień i podgrzewamy ciągle mieszając aż masa się zagotuję (należy uważać, aby masa się nie ścięła) i zgęstnieje. Masę zdejmujemy z ognia. Wówczas dodajemy masło, mieszamy do jego rozpuszczenia. Krem jest gotowy.
Wystudzone serniczki smarujemy warstwą kremu rabarbarowego. Układamy na nich beziki tuż przed podaniem. Serniczki odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Masy serowej nie miksujemy zbyt długo, aby jej zbędnie nie napowietrzać.
Wyglądają cudownie! A smakują zapewne jeszcze lepiej! 🙂
Tak, Trufelku gorąco Ci je polecam 🙂