Witajcie w "Weekendowej Cukierence"! Zapraszam na cotygodniową porcję słodkości 🙂 Tydzień temu pokazywałam Wam przepis na trufle walentynkowe. A dziś zapraszam na małe serniczki, pieczone w formie muffinkowej. To serniczki idealne dla wielbicieli cynamonu. Przy ich przygotowaniu wzorowałam się na słynnych bułeczkach cinnamon roll.
Cinnamon roll to zawijane bułeczki drożdżowe wypełnione masą cynamonową. W moich serniczkach warstwy sera przesypywałam cukrem wymieszanym z cynamonem. Dzięki temu po przekrojeniu uzyskujemy super efekt wizualny. Wierzch serniczków udekorowałam maślanym ślimaczkiem. Czyż tak przygotowane mini serniczki nie wyglądają słodko? 🙂 Wbrew pozorom ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Po upieczeniu konieczne jest schłodzenie serniczków w lodówce. Serniczki przygotowałam na swoje urodziny. Cieszyły się dużym powodzeniem.
SKŁADNIKI (12 sztuk):
-
SPÓD:
-
120g ciasteczek pełnoziarnistych (np.Digestive),
-
40g masła,
-
MASA SEROWA:
-
350g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
-
½ szklanki cukru (100g),
-
2 łyżki mąki pszennej (24g),
-
½ łyżeczki cynamonu,
-
½ szklanki kwaśnej śmietany 18% (120g),
-
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
-
2 jajka,
-
POSYPKA CYNAMONOWA:
-
1 i ½ łyżki cynamonu,
-
¼ szklanki cukru (50g),
-
LUKIER:
-
3 łyżki masła (75g),
-
2/3 szklanki cukru pudru,
-
¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
-
1 łyżka mleka,
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD: Ciasteczka bardzo drobno kruszymy. Możemy je z grubsza pokruszyć i następnie przetrzeć przez sitko. Masło roztapiamy. Ciepłe masło mieszamy z ciastkami. Foremkę muffinkową na 12 babeczek wykładamy papilotkami. Masę ciasteczkową rozkładamy do papilotek i delikatnie uklepujemy.
POSYPKA CYNAMONOWA: Mieszamy ze sobą cukier i cynamon.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki na serniczki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Do miski wkładamy ser, cukier, mąkę i cynamon – mieszamy razem do połączenia na małych obrotach miksera (aby nie wtłaczać w masę serową zbyt dużej ilości powietrza). Zeskrobujemy masę z boków miski do środka i dodajemy śmietanę oraz ekstrakt waniliowy. Ponownie mieszamy na małych obrotach miksera tylko do połączenia składników. Dodajemy pierwsze jajko, chwilkę miksujemy. Dodajemy drugie jajko i znowu krótko miksujemy. Masa serowa jest już gotowa. Wykładamy ją do formy muffinkowej w następujący sposób:
Bierzemy około ½-3/4 łyżki masy serowej i wykładamy ją na spód ciasteczkowy. Masę serową posypujemy cynamonową posypką tak, aby zakryła ser. Ponownie wykładamy porcje sera i posypujemy go posypką. Wykładamy jeszcze jedną warstwę sera i posypujemy ją porcją posypki. Powinniśmy otrzymać 3 warstwy masy serowej, na wierzchu powinna znajdować się posypka. Papilotki powinny być pełne.
Serniczki pieczemy 15-17 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy drzwiczki zamknięte na 5 minut. Po tym czasie drzwiczki delikatnie uchylamy i studzimy serniczki przez 15-20 minut. Gdy serniczki wystygną umieszczamy je w lodówce.
LUKIER: Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy cukier puder, ekstrakt z wanilii i miksujemy razem do gładkości. Masę przekładamy do szprycy z cienką końcówką (lub tutki zrobionej z papieru) i na każdym serniczku robimy „ślimaczka”.
Serniczki przechowujemy w lodówce do 5 dni.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Bardzo ważne jest, aby za długo nie miksować masy serowej. Wówczas wtłoczymy zbyt dużo powietrza i serniczki mocno urosną, apotem opadną.
2) Składniki na serniczki powinny być w temperaturze pokojowej. Należy je wyjąć z lodówki 2h wcześniej.