Cynamonki pod bezową czapeczką

Kochani, witam po świętach 🙂 Zapraszam dziś do "Weekendowej Cukierenki" na pyszne i bardzo proste do przygotowania muffinki cynamonowe z bezową czapką. Do środka babeczek można dodać po kawałku czekolady lub łyżce powideł śliwkowych. Jedna taka babeczka na pewno wystarczy aby osłodzić Wam zimowy dzień.

Składniki:

  • 100g masła,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 jajka,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny,
  • 3 białka,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • tłuszcz do wysmarowania foremek,
  • bułka tarta do foremek
Przygotowanie:

 

Wszystkie składniki na babeczki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon wsypujemy do miski i mieszamy. Masło ucieramy z 3/4 szklanki cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając.

Stopniowo dodajemy suche składniki na przemian z mlekiem i ucieramy jeszcze chwilkę. Foremki do muffinek (12 sztuk) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Następnie wypełniamy je ciastem. Babeczki pieczemy około 30 minut w 190 stopniach - aż do zarumieniania. Białka powinny być mocno schłodzone. Mieszamy je z sokiem z cytryny. Ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem pozostałego cukru. Kiedy piana będzie lśniąca i sztywna przekładamy ją do szprycy, dekorujemy babeczki i wstawiamy na 3-5 minut aż beza się zarumieni. Muffinki przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Życzę smacznego 😉





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź