- PTYSIE:
- 125 g margaryny lub masła,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka mąki,
- 3 jajka,
- KREM:
- 125 ml mleka,
- 125ml ajerkoniaku,
- 2 łyżki kaszy manny,
- 1 łyżka cukru,
- 100g masła,
W garnku zagotować masło z wodą. Kolejno wsypujemy mąkę i mieszamy cały czas gotując aż uzyskamy gładką masę. Masę odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość przekładamy do szprycy i za pomocą końcówki w kształcie gwiazdki wyciskamy małe kulki w pewnych odstępach od siebie. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Z tej porcji ciasta wychodzi około 60 mini ptysiów. W tym czasie przygotowujemy krem. Mleko zagotowujemy z cukrem.
Gdy się zagotuje mieszamy go z ajerkoniakiem, dodajemy kaszę mannę i wstawiamy z powrotem na ogień, gotujemy około 10 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy do białości. Dodajemy po łyżce manny dalej miksując. Krem przekładamy do szprycy. Ptysie kroimy na pół i wypełniamy kremem. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego 🙂