Pyszne, kruchutkie, maślane ciasteczka z uroczym dołeczkiem w środku wypełnionym marmoladą - skusisz się? Ciasteczka robi się dość szybko i tylko z kilku podstawowych składników. Wychodzi ich całkiem sporo i ładnie się przechowują. Zamiast marmolady można użyć gęstego dżemu, powideł śliwkowych. Choć przyznaję, że mam ochotę upiec je także z lemon curdem 🙂 Będą idealnym dopełnieniem świątecznego zestawu ciasteczek. Polecam!
TUTAJ znajdziesz zestawienie ciasteczek na święta.
Więcej przepisów na kruche ciasteczka
Pyszne i dość łatwe w przygotowaniu okrągłe kruche ciasteczka.
Kruche ciastka z marmoladą
Składniki (30 sztuk):
- 200g masła,
- 90g cukru pudru,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 3 żółtka,
- szczypta soli,
- 300g mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- DODATKOWO:
- marmolada
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, góra-dół. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Masło przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy po kolei po jednym żółtku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do dobrego połączenia składników.
Z ciasta odrywamy po kawałku i formujemy okrągłe kuleczki. Jedna kuleczka ważyła u mnie około 22g. W ciasteczkach robimy wgłębienie i wkładamy do środka odrobinę marmolady. Wgłębienie robiłam końcem drewnianej łyżki.
Ciasteczka pieczemy około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, góra-dół. Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy im ostygnąć dopiero ściągamy z blaszki. Smacznego!
Jeśli przygotujesz kruche ciastka z marmoladą to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:
#GotujZCukiereczkiem