Chrupiące gofry w połączeniu ze świeżymi owocami i ubitą śmietanką to prawdziwy smak lata. Pasują na śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek czy deser. Uwielbiają je mali i duzi. Krem możesz nałożyć łyżką, ale jeśli masz worek cukierniczy to wyłóż go ozdobną końcówką, aby jeszcze piękniej się prezentował. Na kremie ułóż plasterki truskawek. Gofry posyp posiekanymi orzechami, polej roztopioną czekoladą lub sosem owocowym. A gdy skończą się świeże truskawki to wykorzystaj jagody, borówki, maliny. Smacznego!
Więcej przepisów na gofry
Smak lata: chrupiące gofry wypełnione kremem śmietankowym z soczystymi truskawkami. To jest pyszne!
Gofry z truskawkami i bitą śmietaną
Składniki (16 sztuk):
- CIASTO NA GOFRY:
- 2 duże jajka,
- 2 łyżki cukru,
- 2 szklanki mleka,
- 1/3 szklanki oleju,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- KREM ŚMIETANKOWY:
- 400g śmietany kremówki 36%,
- 250g serka mascarpone,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- DODATKOWO:
- około 300g-400g truskawek
Przygotowanie:
GOFRY: Szklanka o pojemności 250ml.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy chwilkę z cukrem. Następnie na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Pod koniec dodajemy olej. Następnie ciasto delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek. Od razu przechodzimy do smażenia gofrów.
Podczas robienia ciasta nagrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy około 3-7 minut w nagrzanej gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy ten czas może być różny). Pieczemy je bez otwierania gofrownicy. Powinny być rumiane z obu stron.
*Używam gofrownicy marki Dezal o mocy 1300W. Polecam ją bardzo, bo gofry za każdym razem wychodzą idealne. Gofrownica jest ciężka, solidna. W tej gofrownicy idealne gofry mam po około 3 minutach i 10 sekundach.
Gofrownicę możemy smarować bardzo cienką warstwą oleju przed każdym nałożeniem ciasta np. pędzelkiem lub wacikiem.
KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.
Śmietanę, mascarpone i oba cukry umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity.
* Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.
Krem śmietankowy możemy przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego zakończonego tylką gwiazdką lub nakładać na gofry łyżką.
Gdy gofry ostygną to wykładamy na nie porcje kremu śmietankowego. A na wierzch układamy plasterki truskawek. Można dodatkowo posypać je posiekanymi pistacjami lub wiórkami kokosowymi, startą czekoladą itp. Smacznego!