Gofry uwielbia chyba każdy. A co jeśli musicie zrezygnować z białej mąki i cukru? Jak wtedy zjeść ulubione gofry? A może po prostu odżywiacie się zdrowo, liczycie kalorie i nie po drodze Wam z tradycyjnymi goframi. Dzisiejszy przepis jest właśnie dla Was.
Gofry pełnoziarniste są chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, lekkie jak piórko, ekspresowe w przygotowaniu. Pyszne same, a najlepsze z jogurtem lub serkiem, owocami lub konfiturą – to przepis na zdrowy posiłek 🙂 Idealne na podwieczorek czy drugie śniadanie, a także zdrowy deser.
Gofry najczęściej podaje z jogurtem skyr typu islandzkiego (około 75g jogurtu na jednego gofra) i owocami. A wierzch delikatnie oprószam pudrem przygotowanym z ksylitolu. Cała rodzina je pokochała. Mój synek wcina jeden za drugim. Mąż, który nie przepada za mąką pełnoziarnistą, chętnie sięga po następnego gofra. Szwagier uważa, że są lepsze niż tradycyjne pszenne. Polecam 🙂
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki ksylitolu,
- 180g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
- 350g mleka,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 90g oleju słonecznikowego,
- Szczypta soli,
PRZYGOTOWANIE:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy chwilkę z ksylitolem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Kolejno ciasto delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek.
Podczas robienia ciasta nagrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy około 3-7 minut w nagrzanej gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy ten czas może być różny). Pieczemy je bez otwierania gofrownicy. Powinny być rumiane z obu stron.
Gofrownicę możemy smarować bardzo cienką warstwą oleju przed każdym nałożeniem ciasta np. pędzelkiem lub wacikiem.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Jeden gofr zawiera około 148kcal. W tym:
- węglowodany – 11,5g,
- białko – 4,2g,
- tłuszcz – 9,4g,
- błonnik – 1,8g.
To danie proponuję podać na deser lub drugie śniadanie lub podwieczorek.
2) Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie z cukrzycą ciążową. Gofry proponuję podać na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Moze byc jakis inny olej? Np kokosowy?
Myślę, że można spróbować z kokosowym. Koniecznie daj znać jak wyszło ?
Te gofry to mistrzostwo świata, są mięciutkie i pyszniutkie ?
Cieszę się, że smakują 🙂
Dramat, najgorszy przepis ever, jeżeli nie chcecie marnować składników to szukajcie gdzie indziej. Dobrej jakości gofrownica, dotychczas super gofry z maki tortowej, a tutaj każdy jeden flak przyklejony do formy. Dodatkowe natluszczenie gofrownicy nic nie zmienia! Odradzam
Oj widocznie coś poszło nie tak, może zła mąka?
Zapewniam, że gofry są mega chrupiące, nic się nie przykleja. Robiłam je już kilkadziesiąt razy.
Te gofry to nasza niedzielna tradycja. Dzięki Pani robię je teraz w wersji pełnoziarnistej. Nikt z domowników nie zauważył tej subtelnej różnicy:)
My też je uwielbiamy 🙂
Rewelacja 😊 puszyste i pyszne (zrobiłam z oliwą zamiast oleju) Zajadała się cała rodzina. Dziękujemy za świetny przepis
Cieszę się, że smakują ♥️
Niestety gofry nie udały się,wyszły gumowate pomimo że mam bardzo dobra maszynę do robienia gofrów i zrobiłam wszystko wg przepisu ….gumowate jak nie wiem co …..
A czy wszystkie składniki były odmierzone za pomocą wagi? I jaka mąka została użyta (firma)? Nigdy nie wyszły nam gumowate 😉
Wszystko odmierzone na wadze co do grama,mąka taka jak w przepisie jedyne co to zamiast ksylitolu dodałam erytrol i niestety za.pozno zorientowałam się ,że proszek do pieczenia był dwa.miesiace przeterminowany …ogolnie ciasto wyszło dość rzadkie w konsystencji tak powinno być ?
Hmm nie sądzę, by przeterminowany proszek do pieczenia lub erytrol wpłynął znacząco na strukturę ciasta. Tak, ciasto jest dość rzadkie. A gofrownica moc 1300W?
Gofrownica Dezal, moc 1300, wszystko niby ok a jednak coś musze robić nie tak…
No to gofrownica super. Hmmm to może jednak ta mąka? Ja najczęściej używam pełnoziarnistej pszennej z Biedronki lub Lidla, typ 1850. Moje gofry na gpfrownicy Dezal są idealne po 3 minutach i 30 sekundach. A czy od razu smażysz po przygotowaniu ciasta? Białka ubite dodajesz tuż przed smażeniem?
Hello,już wiem co było nie tak,erytrol,którego użyłam nie karmelizuje się a karmelizacja oprócz mocnej gofrownicy jest niezbędna do uzyskania chrupkiego gofra 😁zamieniłam erytrol na cukier kokosowy i gofry wyszły mega chrupiace 😁
Cieszę się bardzo ❤️ Nie pracowałam nigdy z erytrolem i dlatego nie spodziewałam się, że może być problemem 😉
Fajny przepis a czy mozna pominac slodzidlo? Wyjdzie bez problemu?
Dzieki!
Tak, można bez ksylitolu. Wyjdą na pewno 🙂
Gofry smaczne jem je ze skyrem 😋 polecam dla tych którzy wolą zdrowiej jeść chociaż te na mące pszennej są również przepyszne
Cieszę się bardzo, że smakują ♥️
Wylewam ciasto… Czułam, że jest coś nie tak z proporcjami. Oleju jest o wiele za dużo. Gofry w nim pływają. Proszek do pieczenia stanowi główny smak tych gofrów 😶 Nigdy wiecej. Wracam tam gdzie nie ma takich niespodzianek. Chciałam zdrowo a to jest gorsze od kupnych gofrów.
Przykro mi, że gofry nie przypadły Tobie do gustu. Zapewniam Cię jednak, że nam bardzo smakują i robię je regularnie na drugie śniadanie co pokazuje na moim stories na Instagramie 🤓
I naprawdę miałam cukrzycę ciążową i leczenie dietą wykluczało tak tłuste produkty…
W całej porcji czyli 12 gofrach znajdziesz około 100g tłuszczu (z oleju, jajka i mleka). Czyli na jednego gofra wychodzi niecałe 10g tłuszczu. Uważam, że jest to wynik bardzo rozsądny i “nie za tłusty”. Podobną kaloryczność będą miały 4 połówki orzecha włoskiego.
Co więcej, z tego co wiem o cukrzycy ciążowej, to lubi ona białka i tłuszcze. A nie lubi węglowodanów. A te gofry najczęściej podaje ze skyrem – czyli nie dodaje już dodatkowego tłuszczu, a źródło białka.