Gofry pszenne pełnoziarniste

Gofry uwielbia chyba każdy. A co jeśli musicie zrezygnować z białej mąki i cukru? Jak wtedy zjeść ulubione gofry? A może po prostu odżywiacie się zdrowo, liczycie kalorie i nie po drodze Wam z tradycyjnymi goframi. Dzisiejszy przepis jest właśnie dla Was.

Gofry pełnoziarniste są chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, lekkie jak piórko, ekspresowe w przygotowaniu. Pyszne same, a najlepsze z jogurtem lub serkiem, owocami lub konfiturą – to przepis na zdrowy posiłek 🙂 Idealne na podwieczorek czy drugie śniadanie, a także zdrowy deser.

Gofry najczęściej podaje z jogurtem skyr typu islandzkiego (około 75g jogurtu na jednego gofra) i owocami. A wierzch delikatnie oprószam pudrem przygotowanym z ksylitolu. Cała rodzina je pokochała. Mój synek wcina jeden za drugim. Mąż, który nie przepada za mąką pełnoziarnistą, chętnie sięga po następnego gofra. Szwagier uważa, że są lepsze niż tradycyjne pszenne. Polecam 🙂

Gofry pszenne pełnoziarniste

Gofry pszenne pełnoziarniste

SKŁADNIKI (12 sztuk):

PRZYGOTOWANIE:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy chwilkę z ksylitolem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Kolejno ciasto delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek.

Podczas robienia ciasta nagrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy około 3-7 minut w nagrzanej gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy ten czas może być różny). Pieczemy je bez otwierania gofrownicy. Powinny być rumiane z obu stron.

Gofrownicę możemy smarować bardzo cienką warstwą oleju przed każdym nałożeniem ciasta np. pędzelkiem lub wacikiem.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Jeden gofr zawiera około 148kcal. W tym:

  • węglowodany – 11,5g,
  • białko – 4,2g,
  • tłuszcz – 9,4g,
  • błonnik – 1,8g.

To danie proponuję podać na deser lub drugie śniadanie lub podwieczorek.

2) Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie z cukrzycą ciążową. Gofry proponuję podać na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Gofry pszenne pełnoziarniste

Gofry pszenne pełnoziarniste

Gofry pszenne pełnoziarniste

Gofry pszenne pełnoziarniste

Gofry pszenne pełnoziarniste

Gofry pszenne pełnoziarniste

Inspiracja

2 komentarzy

  1. Moze byc jakis inny olej? Np kokosowy?

    • cukiereczek

      Myślę, że można spróbować z kokosowym. Koniecznie daj znać jak wyszło ?

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij