Eklerki bez pieczenia z białą czekoladą i truskawkami

Pokochacie ten przepis za łatwość i szybkość wykonania. Wystarczy godzinką i eleganckie, wykwintne ciasteczka będą zdobić Twoją lodówkę.

Kokosowe eklerki bez pieczenia to dwa biszkopty złączone kremem, które następnie nasączamy, obtaczamy w wiórkach i dekorujemy. Już po 2h spędzonych w lodówce biszkopciki przyjemnie miękną i rozpływają się w ustach. Krem czekoladowy jest nie za słodki, smakuje delikatnie. Zwróćcie uwagę, że trzeba przygotować wieczorem, aby mógł się schłodzić przez noc w lodówce.

Biszkopciki z truskawkami

Biszkopciki z truskawkami

RÓŻNE WARIANTY DESERU

Zamiast truskawek możesz wykorzystać maliny, borówki, mango czy marakuję.

Tak naprawdę do przełożenia eklerków można wykorzystać dowolny krem.Może to być krem czekoladowy, zwykły krem śmietankowy, krem śmietankowy wzbogacony o lemon curd, krem pistacjowy, krem budyniowy. Biszkopty można łączyć także dżemem czy nutellą, a krem wyłożyć tylko na wierzch.

W ten sposób można przygotować jednoporcjowe tiramisu.

Moje eklerki obtoczyłam w wiórkach kokosowych. Ale świetnie sprawdzą się tutaj zmielone (lub drobno posiekane) pistacje czy migdały. Może to być także kolorowa lub czekoladowa posypka.

Jako poncz do maczania biszkoptów można wykorzystać zaparzoną kawę, wodę z sokiem z cytryny itp.

Więcej przepisów na desery z białą czekoladą

Eklerki bez pieczenia z białą czekoladą i truskawkami

Eklerki bez pieczenia z białą czekoladą i truskawkami

Takie proste, a takie pyszne!

Kokosowe eklerki bez pieczenia z białą czekoladą i truskawkami

Składniki (14 sztuk):

  • 28 podłużnych biszkoptów,
  • KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
  • 200g śmietany kremówki 36%,
  • 100g białej czekolady,
  • 150g serka mascarpone,
  • DODATKOWO:
  • wiórki kokosowe,
  • mleko,
  • 14 pralinek rafaello,
  • 7 dużych truskawek

Przygotowanie:

KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY: Białą czekoladę rozpuszczamy w śmietance. Studzimy. Masę czekoladową umieszczamy w zamykanym pojemniku i chowamy na 12h do lodówki.

* Najczęściej używam śmietany 36% Piątnica.

Jak rozpuścić czekoladę w śmietance?

Pierwszy sposób: Śmietanę kremówkę podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką.

Drugim sposobem jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 10 sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita.

Następnego dnia w misie miksera umieszczamy schłodzoną masę czekoladową oraz serek mascarpone. Ubijamy razem mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego puszystego kremu. Krem przekładamy do szprycy zakończonej końcówką gwiazdką Wilton 1M.

ZŁOŻENIE EKLERKÓW: Do jednej miseczki wlewamy mleko. W wersji dla dorosłych do mleka możemy dodać odrobinę malibu. Do drugiej miski wsypujemy wiórki kokosowe.

TUTAJ zobaczysz filmik z przygotowanie eklerek.

Na jednym z podłużnych biszkoptów wyciskamy krem. Przykładamy drugi biszkopt do kremu i łączymy je razem lekko dociskając. Złączone biszkopty zamaczamy w mleku z obu stron. Następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Układamy je na talerzyku. Szprycą wyciskamy krem na wierzch. Dekorujemy rafaello i truskawkami. Eklerki przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Kokosowe biszkopty z kremem czekoladowym

Kokosowe biszkopty z kremem czekoladowym

Jeśli przygotujesz eklerki bez pieczenia to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





2 komentarzy

  1. Te eklerki to banalnie prosty przepis na efektowny i szybki deser. Te połączenie smaku jest obłędne 😍 napewno jeszcze wrócę do przepisu nie raz 🫠

    • cukiereczek

      Ślicznie dziękuję ♥️ Wyszły piękne!

Zostaw odpowiedź