Drożdżowe rogaliki cynamonowe

Gdy tak zimno, szaro i ponuro za oknem to bardzo chętnie odpalam piekarnik. Zauważyliście pewnie, że ostatnio na blogu pojawiły się 3 pomysły na obiad z piekarnika: zapiekanka z brokułem, zapiekanka z tortellini i pulpeciki po cygańsku. Jednak to co kocham najbardziej to wypieki drożdżowe. Jesienią i zimą otulam cały dom zapachem ciasta drożdżowego.

Drożdżowe rogaliki cynamonowe

Drożdżowe rogaliki cynamonowe

Niedawno pokazywałam Wam cynamonowe różyczki czyli bułeczki cynamonowe pieczone w formie muffinkowej. Po kilku dniach przyszedł mi do głowy pomysł, aby w ten sam sposób przygotować rogale. Wyszły znakomite! Maślane, puszyste, cynamonowe, z delikatną warstwą lukru. Pycha. Idealne na drugie śniadanie w akompaniamencie kawy czy herbaty z cytryną. Polecam!

Drożdżowe rogaliki cynamonowe

Drożdżowe rogaliki cynamonowe

Więcej przepisów na bułeczki cynamonowe

Drożdżowe rogaliki cynamonowe

Drożdżowe rogaliki cynamonowe

Pyszne, maślane, puszyste! Te rogaliki to hit w naszym domu

Drożdżowe rogaliki cynamonowe

Składniki (24 sztuki):

  • CIASTO:
  • 500-550g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 200ml mleka,
  • 25g drożdży,
  • 50g cukru,
  • 2 jajka,
  • 100g masła,
  • NADZIENIE CYNAMONOWE:
  • 80g rozpuszczonego masła,
  • 100g cukru,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 1 i 1/2 łyżki cynamonu (15g),
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek

Przygotowanie:

NADZIENIE CYNAMONOWE: Masło rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i cynamon. Mieszamy do połączenia i odstawiamy na bok.

Przygotowanie nadzienia cynamonowego

Przygotowanie nadzienia cynamonowego

CIASTO DROŻDŻOWE: Masło rozpuszczamy i studzimy. Następnie przygotowujemy rozczyn. Do ciepłego mleka (nie gorącego!) wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru, 3-4 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek (powinniśmy otrzymać roztwór o gęstości śmietany). Przygotowany rozczyn odstawiamy na 10-15 minut aż podrośnie.

Przygotowanie rozczynu

Przygotowanie rozczynu

Jajka miksujemy z pozostałym cukrem i solą. Wlewamy rozczyn i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne (lub wyrabiamy je robotem kuchennym z hakiem przez 5-7 minut). Ciasto przekładamy do miski, oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość na około 1,5h.

Przygotowanie ciasta na rogaliki

Przygotowanie ciasta na rogaliki

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i odgazowujemy. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na duże koło o grubości 5mm. Koło smarujemy porcją nadzienia cynamonowego. Następnie koło dzielimy ostrym nożem na 12 równych części. Otrzymamy w ten sposób 12 "trójkątów".

Ciasto smarujemy nadzieniem cynamonowym i kroimy na 12 części.

Ciasto smarujemy nadzieniem cynamonowym i kroimy na 12 części.

Zwijamy rogaliki zaczynając od "podstawy" trójkąta. Rogaliki układamy na blaszce łączeniem do dołu. Rogaliki układamy w pewnych odległościach od siebie, bo urosną podczas pieczenia.

Zwijamy rogaliki

Zwijamy rogaliki

Na jednej blaszce układamy 12 rogalików i na drugiej również 12. Odstawiamy je na około 15 minut do napuszenia.

W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Tuż przed pieczeniem rogaliki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach, góra-dół - do zarumienienia.

Drożdżowe rogaliki cynamonowe przed pieczeniem

Drożdżowe rogaliki cynamonowe przed pieczeniem

Rogaliki po wystudzeniu możemy posmarować lukrem. Wystarczy 1 łyżkę mleka połączyć z 4-5 łyżkami cukru pudru. Smacznego!

Drożdżowe rogaliki cynamonowe

Drożdżowe rogaliki cynamonowe

Jeśli przygotujesz rogaliki drożdżowe z cynamonem to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź