Uwielbiam wypieki z rabarbarem. Może dlatego, że jestem wielką fanką smaków słodko-kwaśnych. W tym roku nie muszę kupować rabarbaru na straganach, bo mam go mnóstwo u mamy w ogrodzie i u teścia na działce.
Zazwyczaj z rabarbaru przygotowuje się kompot lub dodaje się go do ciasta. To pierwszy raz kiedy użyłam rabarbaru do ciasteczek. I muszę przyznać, że sprawdził się znakomicie! Wystarczy go drobno pokroić i odpowiednio zmięknie podczas pieczenia. Rabarbar komponuje się idealnie z malinami. Dlatego te oba składniki dodałam do moich ciasteczek. O ile rabarbar jest twardy i nie ma z nim problemu to z malinami trzeba postępować bardzo delikatnie. Trzeba uważać, aby ich nie rozgnieść. Ciasto jest dość gęste i nie tak łatwo wymieszać je z malinami. Maliny warto porwać na cząstki i tylko delikatnie dłonią wmieszać do ciasta. Niestety maliny mrożone nie sprawdzą się w tym przepisie. Po schłodzeniu ciasta w lodówce formowanie ciastek idzie w miarę sprawnie. Kilka malin odłożyłam i włożyłam je w uformowane kulki. Nie zrażajcie się jeśli myślicie, że nie dacie rady wymieszać malin z ciastem - dacie dacie - trzeba tylko postępować delikatnie i użyć jędrnych, świeżych owoców. Smak ciastek wynagrodzi Wam włożony trud. Ciastka ładnie trzymają kształt, nie rozwalają się. Po ostygnięciu przechowujemy je w lodówce. Wówczas zachowują swoją chrupkość.
A jak smakują ciastka? Hmmm powiem tylko, że dostały u mnie 10/10 punktów. Są niezwykle maślane, chrupiące i miękkie jednocześnie, wypełnione kwaśnymi soczystymi owocami. Pycha! Mąż stwierdził, że są lepsze niż ciasto z rabarbarem, bo mają chrupiące słodziutkie brzegi, a ciasto jest miękkie i raczej "jednolite" w smaku. Na pewno są godne upieczenia. Myślę, że latem przygotuje je z borówkami.
Składniki na ciastka z malinami i rabarbarem
Do przygotowania ciastek potrzebujemy:
- mąki pszennej - która pomaga zachować ciastku odpowiedni kształt,
- sody i proszku do pieczenia - dzięki użyciu dwóch spulchniaczy ciastka odpowiednio rosną, zachowują odpowiednią sprężystość i delikatność,
- soli - która, nadaje smaku i równoważy słodycz,
- masła - nie margaryny. Najlepsze wypieki są na maśle. Używamy koniecznie o temperaturze pokojowej.
- cukru białego i brązowego - użycie takiej kombinacji słodzików zapewnia złocisty kolor ciastek i odpowiednią słodycz,
- jajka - dodaje wilgotności i wiąże ciasto ze sobą,
- aromatu waniliowego - dla lepszego aromatu,
- rabarbaru i malin - to dzięki ich dodatkowi ciastkom nie można się oprzeć. Rabarbaru nie obieramy wcześniej. A maliny najlepsze będą jędrne, świeże.
Jak przygotować ciastka z malinami i rabarbarem?
Przygotowanie ciastek jest bardzo proste. Wystarczy tylko sześć kroków.
- Przygotuj - wyłóż dwie blaszki z wyposażenia piekarnika papierem do pieczenia. Odmierz wszystkie składniki. Pamiętaj, aby wyjąć jajko i masło min.2h wcześniej z lodówki. Rabarbar posiekaj.
- Wymieszaj suche składniki w małej misce i odstaw na bok.
- Utrzyj masło z cukrem w misie miksera. Następnie utrzyj z jajkiem i zmiksuj z suchymi składnikami.
- Dodaj rabarbar i maliny - wymieszaj krótko, do dobrego połączenia składników. Schłodź ciasto przez 1 h w lodówce.
- Uformuj kulki z ciasta - kulki ułóż na blaszkach i włóż w nie jeszcze cząstki malin.
- Upiecz ciastka. Piecz około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. Piecz najpierw jedną blachę, później drugą. Po upieczeniu zostaw ciastka do wystygnięcia.
Aby ciastka wyszły Ci takie same to każde ciastko odważaj na wadze kuchennej.
Jeśli lubisz miękkie ciasteczka to pilnuj czasu pieczenia i nie przetrzymuj ciastek za długo. Powinny być tylko zarumienione.
Kilka wskazówek, aby uzyskać idealna ciastka
- Dokładnie odmierz składniki, szczególnie mąkę. Do tego celu użyj wagi kuchennej. Najczęstszym błędem w wykonaniu ciastek jest użycie za dużej ilości mąki.
- Podczas miksowania masła zbierz szpatułką kilka razy masło z brzegów miski. Chcemy by całe ciasto było jednorodne i wszystkie składniki dobrze połączone.
- Po dodaniu malin ciasto wymieszaj krótko dłonią. Postaraj się, aby maliny się nie rozpadły.
- Konieczne jest schłodzenie ciasta w lodówce wówczas łatwiej formować ciastka.
- Włóż cząstki malin w ciastka tuż przed pieczeniem. Będą wówczas dobrze wyeksponowane, będą się ładnie prezentowały na gotowych ciastkach.
- Jeśli posiadasz jedną blaszkę to najpierw upiecz jedną porcję ciastek, a potem drugą. Nie piecz wszystkich razem. Ciastka rozlewają się podczas pieczenia więc wymagają dużo wolnej przestrzeni na blaszce. Upieczone ciastka zdejmij z blaszki, gdy ostygną i stwardnieją.
Przechowywanie ciastek
Ciastka przechowuj do 3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Z uwagi na użycie świeżych owoców i warzyw ciastka trzeba przechowywać w lodówce. Przed podaniem warto je ocieplić do temperatury pokojowej.
Więcej przepisów na pyszne ciasteczka
Uwielbiamy te ciastka! Mają chrupiące brzegi, miękki środek, który skrywa soczyste owoce. Są niezwykle maślane i słodziutkie.
Ciasteczka z rabarbarem i malinami
Składniki (18 sztuk):
- 160g masła,
- 100g cukru trzcinowego,
- 100g cukru białego,
- 1 jajko r.M,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 260g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 100g rabarbaru,
- 100g malin
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Rabarbar kroimy w małą kostkę, a maliny dzielimy na połówki.
Masło przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem białym i brązowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy, ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Ciasto będzie bardzo geste. Dodajemy pokrojony rabarbar i mieszamy dokładnie do połączenia łyżką lub szpatułką. Następnie dodajemy maliny podzielone na pół i tylko delikatnie dłonią łączymy je z ciastem. Kilka malin odkładamy - włożymy je w gotowe uformowane ciasteczka. Ciasto odstawiamy do schłodzenia na 1 h do lodówki.
Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Z ciasta formujemy kulki (około 44g każda) i układamy je na blaszce do pieczenia zachowując odstępy. Na jednej blaszce układamy dziewięć kulek i na drugiej również dziewięć. W ciastka wkładamy po połówce malin. Ciastka pieczemy w dwóch turach – najpierw pierwsza blacha, później druga. Gdy pieczemy pierwszą blaszkę to druga blacha czeka w lodówce na swoją kolej.
Ciastka pieczemy około 12-15 minut. Powinny się ładnie zarumienić z brzegów. Ciastka wyjmujemy i pozostawiamy na blaszce do wystudzenia. Ciastka będą na początku bardzo miękkie, ale stwardnieją.
Życzę smacznego!