Cookie bars z serkiem, malinami i białą czekoladą

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na słodkości amerykańskie.

Cookie bars czyli w wolnym tłumaczeniu ciasteczkowe batoniki – to jedno duże ciasto, które po upieczeniu kroimy na mniejsze ciasteczka. Na moim blogu znajdziecie już przepis na cookie bars z nutellą i masłem orzechowym. Natomiast dziś prezentuję wersję letnią tego wypieku – z dodatkiem serka i malin. Moim skromnym zdaniem cookie bars to jedna z najlepszych słodkości z kuchni amerykańskiej. Jestem ich wielką fanką. Są niezwykle pyszne i bardzo proste do przygotowania. Można samemu skomponować swoje ulubione ciastko zmieniając składniki. Już rozmyślam jakie następne cookie bars przygotuje.

A jak smakują? Jak najlepsze ciastko 🙂 Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku - to takie połączenie ciasta kruchego i ucieranego. Koniecznie musicie je upiec.

Cookie bars z serkiem, malinami i białą czekoladą

Cookie bars z serkiem, malinami i białą czekoladą

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 115g masła,
  • 115g cukru,
  • 1 jajko,
  • 200g mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 80g białej czekolady,
  • MASA SEROWA:
  • 115g serka typu philadelphia,
  • ¼ szklanki cukru (50g),
  • ½ jajka,
  • Kilka kropel ekstraktu waniliowego,
  • DODATKOWO:
  • 70g malin,
  • 20g białej czekolady do zapiekania (white chocolate chips),

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Białą czekoladę bardzo drobno siekamy.

Do miski wkładamy masło i cukier. Ucieramy je mikserem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko, ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia. Na sam koniec dodajemy białą czekoladę i mieszamy. Większą część ciasta (około 60%) wykładamy równomiernie na dno blaszki.

Przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy przez 1-2 minuty do połączenia. Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto w blaszce.

Następnie z pozostałego ciasta odrywamy po kawałku i robimy „kleksy” na masie serowej. Pomiędzy kleksy ciasta wkładamy maliny. Wierzch ciasta posypujemy białą czekoladą do zapiekania.

Ciasto pieczemy około 35-40 minut. Po tym czasie powinno się ładnie zarumienić. Gdy ostygnie przenosimy je do lodówki.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Niestety na wierzch nie można użyć zwykłej czekolady, bo spali się po tak długim czasie pieczenia. Jeśli nie mamy czekolady do zapiekania to można ją po prostu pominąć.

Cookie bars z serkiem, malinami i białą czekoladą

Cookie bars z serkiem, malinami i białą czekoladą

Cookie bars z serkiem, malinami i białą czekoladą

Cookie bars z serkiem, malinami i białą czekoladą

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij