Ciastka z rabarbarem i malinami

Uwielbiam wypieki z rabarbarem. Może dlatego, że jestem wielką fanką smaków słodko-kwaśnych. W tym roku nie muszę kupować rabarbaru na straganach, bo mam go mnóstwo u mamy w ogrodzie i u teścia na działce.

Zazwyczaj z rabarbaru przygotowuje się kompot lub dodaje się go do ciasta. To pierwszy raz kiedy użyłam rabarbaru do ciasteczek. I muszę przyznać, że sprawdził się znakomicie! Wystarczy go drobno pokroić i odpowiednio zmięknie podczas pieczenia. Rabarbar komponuje się idealnie z malinami. Dlatego te oba składniki dodałam do moich ciasteczek. O ile rabarbar jest twardy i nie ma z nim problemu to z malinami trzeba postępować bardzo delikatnie. Trzeba uważać, aby ich nie rozgnieść. Ciasto jest dość gęste i nie tak łatwo wymieszać je z malinami. Maliny warto porwać na cząstki i tylko delikatnie dłonią wmieszać do ciasta. Niestety maliny mrożone nie sprawdzą się w tym przepisie. Po schłodzeniu ciasta w lodówce formowanie ciastek idzie w miarę sprawnie. Kilka malin odłożyłam i włożyłam je w uformowane kulki. Nie zrażajcie się jeśli myślicie, że nie dacie rady wymieszać malin z ciastem - dacie dacie - trzeba tylko postępować delikatnie i użyć jędrnych, świeżych owoców. Smak ciastek wynagrodzi Wam włożony trud. Ciastka ładnie trzymają kształt, nie rozwalają się. Po ostygnięciu przechowujemy je w lodówce. Wówczas zachowują swoją chrupkość.

Ciastka z rabarbarem i malinami

Ciastka z rabarbarem i malinami

A jak smakują ciastka? Hmmm powiem tylko, że dostały u mnie 10/10 punktów. Są niezwykle maślane, chrupiące i miękkie jednocześnie, wypełnione kwaśnymi soczystymi owocami. Pycha! Mąż stwierdził, że są lepsze niż ciasto z rabarbarem, bo mają chrupiące słodziutkie brzegi, a ciasto jest miękkie i raczej "jednolite" w smaku. Na pewno są godne upieczenia. Myślę, że latem przygotuje je z borówkami.

Składniki na ciastka z malinami i rabarbarem

Do przygotowania ciastek potrzebujemy:

  • mąki pszennej - która pomaga zachować ciastku odpowiedni kształt,
  • sody i proszku do pieczenia - dzięki użyciu dwóch  spulchniaczy ciastka odpowiednio rosną, zachowują odpowiednią sprężystość i delikatność,
  • soli - która, nadaje smaku i równoważy słodycz,
  • masła - nie margaryny. Najlepsze wypieki są na maśle. Używamy koniecznie o temperaturze pokojowej.
  • cukru białego i brązowego - użycie takiej kombinacji słodzików zapewnia złocisty kolor ciastek i odpowiednią słodycz,
  • jajka - dodaje wilgotności i wiąże ciasto ze sobą,
  • aromatu waniliowego - dla lepszego aromatu,
  • rabarbaru i malin - to dzięki ich dodatkowi  ciastkom nie można się oprzeć. Rabarbaru nie obieramy wcześniej. A maliny najlepsze będą jędrne, świeże.
Składniki na ciastka z rabarbarem i malinami

Składniki na ciastka z rabarbarem i malinami

Jak przygotować ciastka z malinami i rabarbarem?

Przygotowanie ciastek jest bardzo proste. Wystarczy tylko sześć kroków.

  1. Przygotuj - wyłóż dwie blaszki z wyposażenia piekarnika papierem do pieczenia. Odmierz wszystkie składniki. Pamiętaj, aby wyjąć jajko i masło min.2h wcześniej z lodówki. Rabarbar posiekaj.
  2. Wymieszaj suche składniki w małej misce i odstaw na bok.
  3. Utrzyj masło z cukrem w misie miksera. Następnie utrzyj z jajkiem i zmiksuj z suchymi składnikami.
  4. Dodaj rabarbar i maliny - wymieszaj krótko, do dobrego połączenia składników. Schłodź ciasto przez 1 h w lodówce.
  5. Uformuj kulki z ciasta - kulki ułóż na blaszkach i włóż w nie jeszcze cząstki malin.
  6. Upiecz ciastka. Piecz około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. Piecz najpierw jedną blachę, później drugą. Po upieczeniu zostaw ciastka do wystygnięcia.

Ciastka z rabarbarem i malinami

Aby ciastka wyszły Ci takie same to każde ciastko odważaj na wadze kuchennej.

Jeśli lubisz miękkie ciasteczka to pilnuj czasu pieczenia i nie przetrzymuj ciastek za długo. Powinny być tylko zarumienione.

Ciastka z rabarbarem i malinami

Ciastka z rabarbarem i malinami

Kilka wskazówek, aby uzyskać idealna ciastka

  • Dokładnie odmierz składniki, szczególnie mąkę. Do tego celu użyj wagi kuchennej. Najczęstszym błędem w wykonaniu ciastek jest użycie za dużej ilości mąki.
  • Podczas miksowania masła zbierz szpatułką kilka razy masło z brzegów miski. Chcemy by całe ciasto było jednorodne i wszystkie składniki dobrze połączone.
  • Po dodaniu malin ciasto wymieszaj krótko dłonią. Postaraj się, aby maliny się nie rozpadły.
  • Konieczne jest schłodzenie ciasta w lodówce wówczas łatwiej formować ciastka.
  • Włóż cząstki malin w ciastka tuż przed pieczeniem. Będą wówczas dobrze wyeksponowane, będą się ładnie prezentowały na gotowych ciastkach.
  • Jeśli posiadasz jedną blaszkę to najpierw upiecz jedną porcję ciastek, a potem drugą. Nie piecz wszystkich razem. Ciastka rozlewają się podczas pieczenia więc wymagają dużo wolnej przestrzeni na blaszce. Upieczone ciastka zdejmij z blaszki, gdy ostygną i stwardnieją.
Ciastka z rabarbarem i malinami

Ciastka z rabarbarem i malinami

Przechowywanie ciastek

Ciastka przechowuj do 3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Z uwagi na użycie świeżych owoców i warzyw ciastka trzeba przechowywać w lodówce. Przed podaniem warto je ocieplić do temperatury pokojowej.

Więcej przepisów na  pyszne ciasteczka

Ciastka z rabarbarem i malinami

Ciastka z rabarbarem i malinami

Uwielbiamy te ciastka! Mają chrupiące brzegi, miękki środek, który skrywa soczyste owoce. Są niezwykle maślane i słodziutkie.

Ciasteczka z rabarbarem i malinami

Składniki (18 sztuk):

  • 160g masła,
  • 100g cukru trzcinowego,
  • 100g cukru białego,
  • 1 jajko r.M,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 260g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 100g rabarbaru,
  • 100g malin

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Rabarbar kroimy w małą kostkę, a maliny dzielimy na połówki.

Masło przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem białym i brązowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy, ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Ciasto będzie bardzo geste. Dodajemy pokrojony rabarbar i mieszamy dokładnie do połączenia łyżką lub szpatułką. Następnie dodajemy maliny podzielone na pół i tylko delikatnie dłonią łączymy je z ciastem. Kilka malin odkładamy - włożymy je w gotowe uformowane ciasteczka. Ciasto odstawiamy do schłodzenia na 1 h do lodówki.

Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Z ciasta formujemy kulki (około 44g każda) i układamy je na blaszce do pieczenia zachowując odstępy. Na jednej blaszce układamy dziewięć kulek i na drugiej również dziewięć. W ciastka wkładamy po połówce malin. Ciastka pieczemy w dwóch turach – najpierw pierwsza blacha, później druga. Gdy pieczemy pierwszą blaszkę to druga blacha czeka w lodówce na swoją kolej.

Ciastka pieczemy około 12-15 minut. Powinny się ładnie zarumienić z brzegów. Ciastka wyjmujemy i pozostawiamy na blaszce do wystudzenia. Ciastka będą na początku bardzo miękkie, ale stwardnieją.

Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz ciasteczka to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź