Migdałowe kwiatuszki

Dzisiaj na blogu pragnę oficjalnie powitać Panią Wiosnę 🙂 Stąd "Weekendowa Cukierenka" zaprasza na pyszne, wiosenne ciasteczka. Ciasteczka, które przypominają troszkę stokrotki, zachwycają swoim wyglądem i smakiem. Są lekkie i pyszne, ale dość pracochłonne do przygotowania. Nie można też ich zbyt długo przechowywać (max 1 dzień), bo brzoskwiniowy środek sprawi, że ciasto zmięknie. Dlatego proponuję też, aby środek zrobić z masy makowej. Ciasteczka dodatkowo posypałam pistacjami i wiórkami kokosowymi, ale można użyć orzechów, cukrowej posypki, co kto lubi 🙂 Ciastka godne polecenia, życzę smacznego 🙂
A przy okazji ciasteczka te dedykuje wszystkim kobietom w dniu ich święta 🙂

Składniki:

  • 150g zimnego masła,
  • 75g cukru pudru,
  • 225 g mąki,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 żółtko,
  • kilka kropel aromaty migdałowego,
  • 2 opakowania płatków migdałowych,
  • 2 puszki brzoskwiń,
  • kilkanaście pistacji,
  • 4-6 łyżki dżemu ananasowego

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Wysypujemy ją na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtko, aromat migdałowy, chwilę siekamy i zagniatamy rękoma ciasto, formujemy kulę i zawijamy ją w folię. Ciasto zostawiamy w lodówce na co najmniej godzinę, Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wycinamy foremką koła (foremka powinna mieć średnice troszkę mniejszą niż szklanka).

Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach około 10 minut, do zarumienienia. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, na małym ogniu, aż się ładnie zarumienią. Kupując płatki migdałowe zwróćmy uwagę czy nie są połamane. Wówczas trzeba będzie kupić większą ilość. Specjalną łyżką do owoców wycinamy z brzoskwiń kulki. Pistacje drobno siekamy. Do rondelka dodajemy dżem i podgrzewamy go.
Każde ciastko smarujemy cienko gorącem dżemem. Układamy na środku kulkę z brzoskwini, naokoło układamy prażone płatki migdałów. Ciastko posypujemy pistacjami. Dżem najlepiej podgrzewać stopniowo, tzn. po 1-2 łyżki, żeby nie ostygł. Zamiast pistacji można użyć wiórek kokosowych lub siekanych orzechów. Środek z brzoskwini można zastąpić masą makową. Smacznego 😉





1 Komentarz

  1. cukiereczek

    Zdjęcie nadesłała Pani Marta K.
    Pani Marta pisze: “… już poleciałam…i uwiłam i wyszły zadżebiste…były pyszne zniknęły w mgnieniu oka:)”

    ciastkazmigdaami

Zostaw odpowiedź