Ciastka z oreo i biała czekoladą

Dwa ciastka w jednym czyli ciastka, do których dodałam oreo. Jeśli jesteś fanką tych czekoladowych markiz to koniecznie wypróbuj nowy przepis na ciasteczka.

Tutaj znajdziesz więcej przepisów z ciastkami oreo.

Ciastka z oreo i biała czekoladą

Ciastka z oreo i biała czekoladą

Ciasteczka z dzisiejszego przepisu są miękkie i ciągnące. Są idealnie słodkie, z chrupiącymi kawałkami oreo i słodką nutą z białej czekolady. Smakuje dzieciom i dorosłym. Robi się je dość szybko, ale musimy ciasto pozostawić do schłodzenia w lodówce. Takie chłodzenie sprawi, że ciastka będą się formowały z łatwością i nie będą się aż tak rozlewały podczas pieczenia. Zamiast białej czekolady możesz użyć także mlecznej czy deserowej lub wykorzystać chocolate chips. Ciastka fajnie się przechowują. Pasują i do kawki i do szklanki mleka. Polecam.

Ciastka z oreo i biała czekoladą

Ciastka z oreo i biała czekoladą

Więcej przepisów na ciasteczka z białą czekoladą

Ciastka z oreo i biała czekoladą

Ciastka z oreo i biała czekoladą

Ciasteczka oreo pysznie się prezentują. Są miękkie i ciągnące z chrupiącymi brzegami.

Ciastka z oreo i białą czekoladą

Składniki (30 sztuk):

  • 170g masła,
  • 50g cukru białego,
  • 70g cukru trzcinowego,
  • 110g serka kremowego,
  • 1 duże jajko,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 280g mąki pszennej,
  • 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 180g białej czekolady,
  • 10 ciastek oreo (110g)

Przygotowanie:

Składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej tzn. masło, serek kremowy i jajko wyjmujemy 1-2 godziny wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie.

*Serek kremowy tzn. serek typu Philadelphia lub ser z wiaderka trzykrotnie zmielony.

Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, sodą i solą. Białą czekoladę drobno siekamy. Ciastka oreo kroimy na kawałki tzn. każde ciastko kroimy mniej więcej na 6-8 części.

Oreo posiekaj, czekoladę drobno pokrój, a masło utrzyj cukrem.

Oreo posiekaj, czekoladę drobno pokrój, a masło utrzyj cukrem.

Masło przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem białym i brązowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy serek kremowy i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy, ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy oreo i posiekaną czekoladę (kilka kawałeczków odkładamy do dekoracji na wierzch). Mieszamy dokładnie do dobrego połączenia. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na 2 godziny.

* Gotowe surowe ciasto na ciasteczka możemy przechowywać w lodówce pod przykryciem do 4 dni. Wówczas przed pieczeniem ciastek wyjmujemy je na blat i pozwalamy mu się ocieplić przez około 30 minut, ponieważ ciasto zrobi się dość twarde w lodówce.

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Z ciasta rolujemy okrągłe kulki i układamy na blaszce zachowując duże odstępy. Na jedno ciastko potrzebujemy 1 i 1/2 łyżki ciasta - około 36g. Ciastka pieczemy około 12-13 minut. Brzegi powinny być wówczas delikatnie zarumienione, a środek będzie się wydawał płynny.

* Gdyby ciasteczka po upieczeniu nie wyszły Ci ładne, okrągłe, to jest na to sposób, aby je zaokrąglić. Od razu gorące, wyjęte prosto z piekarnika ciasteczka można zaokrąglić używając szklanki z ostrymi krawędziami o średnicy większej niż nasze ciastko. Szklankę ostawiamy na ciastku i robimy szybkie, koliste ruchy szklanką po papierze do pieczenia. Wówczas krawędzie ciastka zaczną się zmieniać.

Ciastka pozostawiamy na 5 minut na blaszce, aby stwardniały, dopiero zdejmujemy. Ciastka od razu po upieczeniu będą miękkie więc w tym momencie możemy włożyć w nie odrobinę białej czekolady i cząstko oreo do dekoracji.

Ciasto schłodż, a następnie uformuj kulki.

Ciasto schłodź, a następnie uformuj kulki.

Ciastka pieczmy etapami. Gdy pierwsza blaszka się piecze to surowe ciasto przechowujemy wtedy w lodówce. Życzę smacznego!

Ciastka przechowujemy do 1 tygodnia.

Ciastka z oreo i biała czekoladą

Ciastka z oreo i biała czekoladą

Jeśli przygotujesz ciastka z oreo i białą czekoladą to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





6 komentarzy

  1. Wyszły pycha! Musiałam trochę kombinować z temperaturą bo bardzo szybko się rumieniły przy 180 stopniach ale i tak się udało 🙂 Napewno przepis zostaje z nami!

    • cukiereczek

      Wow piękne 🙂 Bardzo się cieszę, że smakowały!

  2. Pyszne, przepyszne

    • cukiereczek

      Cieszę się 🙂

  3. Pychotka robiłam wczoraj dla gości niedzielnych a dziś wcinam w pracy do kawki

    • cukiereczek

      Cieszę się bardzo, że smakują 😉 Piękne!

Zostaw odpowiedź