Dziś w "Weekendowej Cukierence" częstuję kolorowymi ciasteczkami. Są to chrupiące z zewnątrz, mięciutkie i ciągnące w środku ciastka wypełnione po brzegi kolorowymi, rozpływającymi się w ustach lentilkami m&m's. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Z całą pracą uwiniecie się w góra 20 minut, bo ciasto nie wymaga chłodzenia. Te ciasteczka są bardzo lubiane w naszym domu. Lubią je mali i duzi. Mam nadzieję, że i Wy pokochacie ten smak i przygotujecie partie kolorowych ciasteczek już dziś!
Składniki na ciastka z m&m's
Do przygotowania ciastek potrzebujemy:
- mąki pszennej - która pomaga zachować ciastku odpowiedni kształt,
- sody - dzięki użyciu spulchniacza ciastka odpowiednio rosną, zachowują odpowiednią sprężystość i delikatność,
- soli - która, nadaje smaku i równoważy słodycz,
- masła - nie margaryny. Najlepsze wypieki są na maśle. Używamy koniecznie o temperaturze pokojowej.
- cukru białego i brązowego - użycie takiej kombinacji słodzików zapewnia złocisty kolor ciastek i odpowiednią słodycz,
- jajka - dodaje wilgotności i wiąże ciasto ze sobą,
- aromatu waniliowego - dla lepszego aromatu,
- lentilek m&m's - to dzięki dodatkowi tych malutkich kolorowych lentilek ciastkom nie można się oprzeć. Mimo ich dodatku ciastka nie są przesadnie słodkie.
Jak przygotować ciastka z m&m's?
Przygotowanie ciastek jest bardzo proste. Wystarczy tylko sześć kroków.
- Przygotuj - wyłóż dwie blaszki z wyposażenia piekarnika papierem do pieczenia. Odmierz wszystkie składniki. Pamiętaj, aby wyjąć jajko i masło min.2h wcześniej z lodówki.
- Wymieszaj suche składniki w małej misce i odstaw na bok.
- Utrzyj masło z cukrem w misie miksera. Następnie utrzyj z jajkiem i zmiksuj z suchymi składnikami.
- Dodaj m&m's - wymieszaj krótko, do dobrego połączenia składników.
- Uformuj kulki z ciasta - kulki ułóż na blaszkach i włóż w nie jeszcze kilka lentilek m&m's.
- Upiecz ciastka. Piecz około 9 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. Piecz najpierw jedną blachę, później drugą. Po upieczeniu zostaw ciastka do wystygnięcia.
Aby ciastka wyszły Ci takie same to każde ciastko odważaj na wadze kuchennej.
Jeśli lubisz miękkie ciasteczka to pilnuj czasu pieczenia i nie przetrzymuj ciastek za długo. Powinny być tylko lekko zarumienione.
Kilka wskazówek, aby uzyskać idealna ciastka
- Dokładnie odmierz składniki, szczególnie mąkę. Do tego celu użyj wagi kuchennej. Najczęstszym błędem w wykonaniu ciastek jest użycie za dużej ilości mąki.
- Podczas miksowania masła zbierz szpatułką kilka razy masło z brzegów miski. Chcemy by całe ciasto było jednorodne i wszystkie składniki dobrze połączone.
- Jeśli chcesz łatwiej formować ciastka to schłodź ciasto przez 10 minut w lodówce. Aczkolwiek czas chłodzenia nie jest potrzebny, aby uzyskać pyszne ciastka.
- Włóż kilka lentilek w ciastka tuż przed pieczeniem. Będą wówczas dobrze wyeksponowane, będą się ładnie prezentowały na gotowych ciastkach.
- Jeśli posiadasz jedną blaszkę to najpierw upiecz jedną porcję ciastek, a potem drugą. Nie piecz wszystkich razem. Ciastka rozlewają się podczas pieczenia więc wymagają dużo wolnej przestrzeni na blaszce. Upieczone ciastka zdejmij z blaszki, gdy ostygną i stwardnieją.
Przechowywanie ciastek
Ciastka przechowuj do 5-7 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Możesz je też zamrozić na max 3 miesiące.
Często zadawane pytania
Czy muszę chłodzić ciasto przed formowaniem ciasteczek?
Nie ma potrzeby chłodzenia ciasta. Jeśli prawidłowo odmierzyłeś składniki i wykonałeś ciastka to powinieneś uzyskać gęste ciasto. Jeśli chcesz ewentualnie łatwiej formować ciastka to możesz schłodzić gotowe ciasto przez 10 minut.
Jakich lentilek użyć?
Możesz użyć m&m's o dowolnym smaku. Ja do wypieków używam najczęściej m&m's czekoladowych (w brązowym opakowaniu). Na rynku dostępne są też mini m&m's - takie też będą nadawały się idealnie.
Czy m&m's nie rozpadną się podczas pieczenia?
Nie, m&m's ładnie zachowują swój kształt podczas wypiekania. Mogą jedynie popękać.
Więcej przepisów na ciasteczka
- Ciastka z masłem orzechowym
- Ciastka owsiane z rodzynkami i czekoladą
- Ciastka z płatkami kukurydzianymi
- Ciastka budyniowe
Ciastka z m&m's są uwielbiane przez małych i dużych. Są kolorowe, chrupiące z zewnątrz, a miękkie i ciągnące w środku.
Ciasteczka z lentilkami m&m's
Składniki (16 sztuk):
- 115g masła,
- 50g cukru brązowego,
- 65g cukru białego,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 1 jajko,
- 180g mąki pszennej,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1 płaska łyżeczka sody,
- 1 opakowanie m&m's (180-200g)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną mieszamy z sodą i solą.
Masło przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem białym i brązowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko i aromat waniliowy, ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Dodajemy 3/4 szklanki m&m's i mieszamy szpatułką tylko do dobrego połączenia składników. Pozostałe m&m's będziemy wkładać w uformowane ciastka tuż przed pieczeniem.
Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Z ciasta formujemy kulki (około 35g każda) i układamy je na blaszce do pieczenia zachowując odstępy. Na jednej blaszce układamy osiem kulek i na drugiej również osiem. W ciastka wkładamy kilka lentilek m&m's. Ciastka pieczemy w dwóch turach – najpierw pierwsza blacha, później druga. Gdy pieczemy pierwszą blaszkę to druga blacha czeka na blacie na swoją kolej.
Ciastka pieczemy około 9-10 minut. Ciastka wyjmujemy i pozostawiamy na blaszce do wystudzenia. Ciastka będą na początku bardzo miękkie, ale stwardnieją.
Życzę smacznego!
Niestety ale te m&msowe ciasteczka są do kitu!! Rozlewają się mimo zrobienia dokładnie według przepisu !
Bardziej naleśniki… :/
oj wydaje mi się, że składniki zostały źle odmierzone :/ I są odrobinę za długo przytrzymane w piekarniku, bo brzegi są zbyt zarumienione.
Super przepis, ciacha wyszły pyszne ☺️??
Cieszę się, że smakowały 🙂