Ciasteczka budyniowe

Jedne z moich ulubionych ciasteczek to ciastka melting moments. Jeśli przygotujemy je bez nadzienia to otrzymamy pyszne ciastka budyniowe.

Ciasteczka budyniowe wprost rozpływają się w ustach. Smakiem przypominają ciasteczka piaskowe, są bardzo kruchutkie. Co więcej są bardzo proste do przygotowania, a wszystkie składniki do ich przygotowania na pewno macie w domu. Ciasteczka bardzo dobrze się przechowują więc można je upiec kilka dni wcześniej. Do ciasta kruchego nie dodajemy żółtek, powstaje ono z połączenia mąki, masła, cukru pudru i budyniu. Prosto i smacznie 🙂 Zapraszam gorąco do ich przygotowania. Gwarantuje, że je pokochacie <3

Ciasteczka budyniowe

Ciasteczka budyniowe

SKŁADNIKI (20-25 sztuk):

  • 120g miękkiego masła,
  • 40g cukru pudru,
  • 40g budyniu waniliowego bez cukru (proszku budyniowego),
  • 2/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 120g mąki,
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,

PRZYGOTOWANIE:

Do miski przekładamy masło, dodajemy cukier puder. Ucieramy je razem mikserem przez kilka minut aż powstanie jasna, puszysta masa maślana. Dodajemy ekstrakt waniliowy i miksujemy do połączenia. Stopniowo wsypujemy mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym i miksujemy chwilkę do połączenia składników. Nie miksujemy masy zbyt długo, tylko do połączenia masy maślanej z mąką. Z ciasta formujemy małe kuleczki. Moja jedna kuleczka ważyła 20g. Kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy odstępy między kulkami, bo ciastka urosną podczas pieczenia. Każdą z kulek spłaszczamy widelcem tworząc wzorek. Ciastka pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni (do zarumienienia). Powinny się ładnie zarumienić. Ciasteczka studzimy.

Ciastka zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie, ale gdy wystygną stwardnieją.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Ciasteczka można dodatkowo przełożyć ulubioną konfiturą.

2) Gdyby ciastka za szybko się rumieniły to znaczy, że temperatura jest za wysoka – wówczas zmniejszamy odrobinę temperaturę pieczenia.

3) Ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętej puszce do 2 tygodni.

Ciasteczka budyniowe

Ciasteczka budyniowe

2 komentarzy

  1. Polecam w 100%. Pyszne i kruchutkie 😊

    • cukiereczek cukiereczek

      Piękne! Cieszę się, że smakowały 😉

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij