Ciasta zebra nie trzeba nikomu przedstawiać. Muszę w końcu zrobić zdjęcia i dodać go na bloga. Podobnie jak Fale Dunaju czy Metrowiec. Brakuje mi na blogu takich starszych przepisów, ale spokojnie....nadrobię 🙂 Za to dziś poczęstuję Was finezyjnym ciasteczkiem. Co powiesz na smak ciasta zebra zamknięty w dużym ciastku? To super ciasteczka do kawki i herbaty.
Ich przygotowanie nie jest trudne, ale odrobinę pracochłonne. Bo musimy ciasto poporcjować na mniejsze części. Nie musimy w sumie każdej części kulać w zgrabną kuleczkę. Wystarczy zrobić to tak z grubsza. Tutaj liczy się ilość. Aby uzyskać ten fajny efekt na ciastku to musimy ciasto podzielić drobno. Gdyby ciasto się kleiło to ponownie je schłodźcie. Ze schłodzonym lepiej się pracuje i formuje ciastko.
Więcej przepisów na ciasteczka
Smak ciasta zebra zamknięty w dużym ciastku.
Ciastka marmurkowe (ciastka zebra)
Składniki (8 sztuk):
- 100g masła,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 70g cukru pudru,
- 1 jajko,
- 180-200g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2g),
- 1 i 1/2 łyżeczki kakao
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej tzn. masło i jajko wyjmujemy z lodówki około 2 godziny wcześniej i ustawiamy na blacie, aby się ociepliły.
Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, góra-dół.
Masło przekładamy do misy miksera. Dodajemy cukier puder i cukier wanilinowy. Ucieramy razem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko, ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 2 równe części (po około 200g każda). Do jednej z części ciasta dodajemy kakao i mieszamy do dobrego połączenia.
Oba ciasta przykrywamy i chowamy do schłodzenia do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie z ciasta formujemy malutkie kuleczki. Ze schłodzonym ciastem powinno się dać łatwo pracować. Ewentualnie można oprószyć delikatnie dłonie mąką. Przygotowujemy 40 białych kuleczek i 40 ciemnych kuleczek. Jedna kuleczka ważyła u mnie około 5g.
Układamy na stolnicy okrąg z 8 kuleczek: 4 białych i 4 ciemnych. Kulki układamy kolorami na przemian: raz białe, a raz ciemne. Następnie delikatnie ściskamy i popychamy kuleczki do środka, aby utworzyły koło. Gdy mamy już koło to delikatnie w dłoniach rolujemy ciastko, aby uzyskać skręcony wzorek. Powinniśmy otrzymać zgrabną duża kulkę z widocznym wzorkiem.
Zauważyłam, że im lepiej schłodzone ciasto tym ładniej wychodzi wzorek. Więc jak już zlepimy kuleczki i nam się połączą to warto jeszcze na chwilkę kulę włożyć do lodówki, a dopiero za kilka minut zrolować ją.
Ciastka układamy na blaszce zachowując odstępy.
Pieczemy około 15-17 minut w temperaturze 170 stopni, góra-dół. Smacznego!
Super pyszne ciasteczka 😍
Dzięki ❤️
👍☺️
Piękne wyszły ♥️