Po raz kolejny wykorzystałam połączenie rabarbaru i marcepanu. Robiłam kiedyś ciasto kruche z marcepanem i rabarbarem. Bardzo mi wtedy smakowało. Skusiłam się zatem na drożdżówki z tymi składnikami. Na blogu znajdziecie już drożdżówki z rabarbarem oraz dodatkiem budyniu. Jeśli lubicie migdałowe smaki to na pewno zasmakują Wam te bułeczki. Bułeczki przygotowujemy z ciasta drożdżowego, a więc musimy uwzględnić w ich przygotowaniu czas na wyrastanie. Gdy ciasto wysasta możemy pokroić rabarbar, zetrzeć marcepan i przygotować kruszonkę.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 500g mąki pszennej tortowej,
- 20g świeżych drożdży,
- 2,5 łyżki cukru,
- 300ml mleka,
- 100g masła,
- 1 jajko,
- Szczypta soli,
- KRUSZONKA:
- ½ szklanki mąki pszennej tortowej,
- 5 łyżek cukru,
- 60g masła,
- DODATKOWO:
- 400g rabarbaru,
- 3 łyżki cukru,
- 150g marcepanu,
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować. W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i cały czas mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1,5h do podrośnięcia.
Rabarbar kroimy w 1cm kawałki. Przed wyłożeniem na drożdżówki mieszamy go z cukrem. Marcepan ścieramy na tarce lub drobno kroimy.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 12 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki i odkładamy je na blaszkę do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut – powinny podwoić swoją objętość.
Po tym czasie za pomocą szklanki robimy w bułeczkach wgłębienie, dociskamy szklankę do samego dna bułeczki. We wgłębienie wkładamy równomiernie porcję marcepanu. Na marcepan wykładamy porcję rabarbaru wymieszanego z cukrem. Drożdżówkę posypujemy porcją kruszonki. Bułeczki pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.
KRUSZONKA: Masło roztapiamy i studzimy. Do masła dodajemy pozostałe składniki kruszonki i wyrabiamy między palcami.
Życzę smacznego 🙂
Rabarbar zamieniłam na czerwone porzeczki, bo teraz akurat sezon i wyszło mega! Na pewno powtórzę z agrestem 🙂
Wyszły piękne! 🙂