Bułeczki bolońskie

Niezwykle miękkie i puszyste bułeczki z bogatym włoskim nadzieniem. Świetnie smakują na ciepło, ale można je podać także na zimno (np. zabrać na drugie śniadanie czy lunch do szkoły lub pracy). Ciasto jest mięciutkie, a w środku mamy mięsne nadzienie i ciągnący się ser mozzarella. Sos możemy przygotować już kilka dni wcześniej wówczas samo przygotowanie bułeczek nie zajmie nam tak dużo czasu. Bułeczki smakują świetnie same, ale można podać je z ulubionym sosem, np. czosnkowym.

Bułeczki bolońskie

Bułeczki bolońskie

SKŁADNIKI (15 sztuk):

  • CIASTO:
  • 14g suszonych drożdży,
  • 5 i ½ szklanki mąki,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 2 małe jajka,
  • 1 i ½ szklanki letniej wody,
  • ½ szklanki oleju,
  • NADZIENIE:
  • 1 porcja sosu bolońskiego,
  • 15 kuleczek mozzarelli,
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko+1 łyżka mleka,
  • Oregano lub bazylia,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże i sól, mieszamy. Dodajemy jajko i olej oraz stopniowo wlewamy letnią wodę. Ciągle mieszając zagniatamy ciasto. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy je przez kilka minut. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnicę i wyrabiamy przez 2 minuty. Ciasto dzielimy na 15 części (po około 83g każda). Z każdej porcji ciasta formujemy kulę i rozpłaszczamy ją na cienki placek. Na każdy placek nakładamy porcję farszu oraz 1 kuleczkę mozzarelli. Zlepiamy placka formując okrągłą bułeczkę. Bułeczki układamy na dwóch blaszkach łączeniem do dołu. Zostawiamy odstępy między bułeczkami. Bułeczki pieczemy w dwóch turach.

Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim bułeczki. Posypujemy je oregano (bazylią). Bułeczki pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach (do zarumienienia).

NADZIENIE: Sos boloński wg TEGO przepisu.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Bułeczki przed pieczeniem możemy dodatkowo posypać odrobiną startego żółtego sera.

Bułeczki bolońskie

Bułeczki bolońskie

Może spodoba Ci się także:

BUŁECZKI PIZZE

BUŁECZKI MEKSYKAŃSKIE

BUŁECZKI LECZO

Bułeczki o smaku węgierskiego leczo

Bułeczki o smaku węgierskiego leczo

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij