Bułki tureckie czyli bułki do kebaba

Pyszne i mięciutkie chlebki tureckie to wspaniały wypiek, który na pewno pokochasz. Możesz je podać jako dodatek do dań mięsnych, do zupy krem lub naciąć i wypełnić dowolnymi dodatkami.

Bułeczki są dość proste do zrobienia, bo używamy drożdży suszonych. Nie ma więc potrzeby robienia zaczynu. Mieszamy po prostu wszystkie składniki i chwilkę wyrabiamy. Odstawiamy do wyrastania. Następnie ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy na koło, smarujemy żółtkiem i opuszkami palców robimy wzorek. Po około pół godziny ponownie smarujemy żółtkiem, poprawiamy wzorek, posypujemy ziarnami i gotowe. Reszta to już tylko krótkie pieczenie.

Bułki tureckie czyli bułki do kebaba

Bułki tureckie czyli bułki do kebaba

Więcej przepisów na wytrawne bułeczki

Bułki tureckie czyli bułki do kebaba

Bułki tureckie czyli bułki do kebaba

Super dodatek do dań mięsnych, ale także jako baza do kebaba.

Bułki tureckie czyli bułki do kebaba

Składniki (4 sztuki):

  • 400g mąki pszennej,
  • 7g suszonych drożdży,
  • 12g cukru,
  • 6g soli,
  • 45-50ml oleju,
  • 250ml wody
  • DODATKOWO:
  • 1 żółtko + 1 łyżka wody,
  • sezam i czarnuszka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na bułeczki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy hakiem przez 10 minut. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1h do podrośnięcia.

Żółtko i wodę roztrzepujemy widelcem.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 równe części (po około 175g każda). Z każdej części formujemy kulkę i rozwałkowujemy ją na placek o średnicy 12cm. Placki układamy na dwóch blaszkach z wyposażenia piekarnika. Smarujemy żółtkiem. Następnie opuszkami palców robimy wzorki na bułkach. Bułki odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia.

Bułki tureckie czyli bułki do kebaba - przed pieczeniem

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, góra - dół. Wyrośnięte bułeczki ponownie smarujemy żółtkiem. I ponownie opuszkami palców robimy na bułkach wzorek. Posypujemy sezamem i czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika, najpierw jedna blaszka się piecze, a druga czeka na blacie.

Bułeczki pieczemy około 12-15 minut, do ładnego zarumienienia.

Bułki tureckie czyli bułki do kebaba

Bułki tureckie czyli bułki do kebaba

Gdy bułki ostygną delikatnie je nacinamy i wkładamy do środka ulubione dodatki. U mnie jest to kurczak w przyprawie gyros, sos czosnkowy, sałata, pomidor i ogórek. Smacznego!

Bułki tureckie czyli bułki do kebaba

Bułki tureckie czyli bułki do kebaba

Jeśli przygotujesz bułki tureckie to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź