Makaron orzo to pyszna odmiana makaronu przypominająca kształtem ziarenka ryżu. Gotuje się dość szybko i jest bazą wielu dań jednogarnkowych i sałatek. Dziś kolejna taka propozycja - lekka i kolorowa sałatka. Możecie ułożyć ją warstwowo lub wymieszać od razu. Można dodać do niej jeszcze łyżkę ketchupu.
Więcej przepisów na sałatki
Lekka, kolorowa sałatka idealna na imprezy i spotkania ze znajomymi.
Sałatka gyros z makaronem orzo
Składniki:
- 450g piersi z kurczaka,
- przyprawa gyros,
- 1-2 łyżki oleju do smażenia,
- 200g makaronu orzo,
- 1 papryka czerwona,
- 4 ogórki konserwowe,
- 1 puszka kukurydzy,
- 3 łyżki majonezu (lub pół na pół gęsty jogurt i majonez)
Przygotowanie:
Makaron orzo gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę. Następnie oprószamy ją przyprawą gyros i dokładnie mieszamy, aby mięso pokryło się równomiernie przyprawami.
* Mięso z kurczaka można zamarynować dzień wcześniej, aby przeszło przyprawami.
Następnie mięso smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Kurczaka studzimy.
Kukurydzę odsączamy z zalewy na sitku. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w bardzo małą kostkę. Ogórki kroimy w drobną kostkę.
Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i mieszamy. Sałatkę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Sałatka powinna mieć lekko ostry smak.
Sałatka najlepsza jest na drugi dzień, gdy składniki się przegryzą. Przed podaniem można ją oprószyć posiekanym szczypiorkiem. Życzę smacznego!