Ostatnimi czasy bardzo rozsmakowałam się w surówce z marchewki z dodatkiem jabłka i kwaśnej śmietany. Robi się ją dość szybko, bo praktycznie całą pracę robi za mnie robot kulinarny. Jest taka soczysta i kremowa. Aby ją zrobić potrzebujemy same podstawowe składniki. Do jej przygotowania używam właśnie śmietany, bo wtedy jest mniej kaloryczna niż surówki z majonezem. Myślę, że równie fajnie wyjdzie z jogurtem naturalnym lub pół na pół - śmietana i gęsty jogurt.
Ta sałatka ma wszechstronne zastosowanie. Można podać ją do mięsa smażonego, pieczonego, grillowanego, do ryby czy do wegetariańskich kotletów.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na kotlety.
Bardzo lubię ją podawać do pulpecików w sosie koperkowym, do tradycyjnego kotleta schabowego czy schabu w sosie własnym i do kotletów siekanych czy kotlecików jajecznych. A czasami jem ją w towarzystwie kanapek z hummusem.
Więcej przepisów na surówki:
- Surówka z marchewki
- Surówka z kiszonych ogórków i jabłka
- Surówka z selera i jabłka
- Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i porem
To pyszny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Pasuje do ziemniaków, klusek czy kaszy.
Surówka z marchewki, jabłka i pora
Składniki:
- 6 marchewek,
- 2 jabłka,
- 1 por,
- około 6 łyżek kwaśnej śmietany 18%,
- sól,
- pieprz,
- sok z cytryny,
- odrobina cukru
Przygotowanie:
Marchewki obieramy i ścieramy na średnich oczkach tarki. Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.
*Jabłko ścieramy na grubszych oczkach, bo wtedy nie będzie się rozpadać w surówce. Gdybyśmy starli je na średnich czy małych oczkach to otrzymalibyśmy raczej mus jabłkowy.
Jasnozieloną część pora kroimy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. Następnie otrzymane długie paski pora kroimy w kostkę. W czajniku zagotowujemy wodę. Pokrojonego pora umieszczamy na sitku i przelewamy wrzącą wodą. Gdy por ostygnie to odciskamy go.
Wszystkie składniki surówki umieszczamy w misce i mieszamy. W zależności od tego czy jabłko było słodkie czy nie to dodajemy mniej lub więcej soku z cytryny i ewentualnie szczyptę cukru. Śmietanę dodajemy stopniowo tzn. najpierw 4 łyżki, mieszamy. Jeśli surówka jest jeszcze sucha to dodajemy kolejną łyżkę i mieszamy.
* Najczęściej te surówkę robię z dodatkiem śmietany. Ale czasem robię też pół na pół majonez i jogurt naturalny. Ze śmietaną jest oczywiście mniej kaloryczna.
Surówkę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni. Smacznego!