Schab w sosie własnym

To najprostszy sposób na przygotowanie schabu. Schab wcale, a wcale nie wychodzi suchy, ale soczysty i pyszny. Pasuje idealnie do ziemniaków, kopytek, klusek śląskich czy kasz. Do jego przygotowania użyłam tylko podstawowych przypraw: soli, pieprzu, liścia laurowego i ziela angielskiego. Brązowy kolor sosu uzyskamy dzięki podsmażeniu mięsa, a później zeskrobaniu smaczków mięsa z patelni. Schab dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 1 i 1/2 godziny. Dzięki temu wychodzi mięciutki. Pod koniec sos zagęszczamy mąką i gotowe. Ilość mąki zależy od tego jaką gęstość sosu lubimy.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg schabu,
  • 2 cebule,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 1-2 łyżki mąki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Smalec do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Schab kroimy w plastry o grubości 1cm. Cebule obieramy i kroimy kostkę.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę smalcu. Wkładamy plastry schabu i obsmażamy je na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Mięso powinno zrobić się brązowe z obu stron. Schab przekładamy do większego garnka. Na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa wkładamy cebule. Smażymy ją kilka minut aż się zeszkli. Przekładamy ją do mięsa.

Na patelnię wlewamy 1 szklankę wody i zagotowujemy ją zeskrobując z patelni „smaczki” z mięsa. Wodę z patelni przelewamy do garnka. Do garnka dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość podlewamy jeszcze dodatkową wodą tak, aby wystawała ponad poziom mięsa około 1-2cm. Zawartość garnka zagotowujemy. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 i 1/2 godziny. W między czasie sos mięsny doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gdy mięso jest już miękkie to mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlewamy ją na gotujący się sos i szybko mieszamy. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Brązowy kolor sosu uzyskamy dzięki obsmażeniu mięsa na brązowo oraz wykorzystaniu wszystkich „smaczków” ze smażenia.

2) Ilość mąki zależy od ilości wody użytej do duszenia. Dodajmy ją stopniowo.

Schab w sosie własnym

Schab w sosie własnym

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij