Schab w sosie własnym

To najprostszy sposób na przygotowanie schabu. Schab wcale, a wcale nie wychodzi suchy, ale soczysty i pyszny. Pasuje idealnie do ziemniaków, kopytek, klusek śląskich czy kasz. Do jego przygotowania użyłam tylko podstawowych przypraw: soli, pieprzu, liścia laurowego i ziela angielskiego. Brązowy kolor sosu uzyskamy dzięki podsmażeniu mięsa, a później zeskrobaniu smaczków mięsa z patelni. Schab dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 1 i 1/2 godziny. Dzięki temu wychodzi mięciutki. Pod koniec sos zagęszczamy mąką i gotowe. Ilość mąki zależy od tego jaką gęstość sosu lubimy.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg schabu,
  • 2 cebule,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 1-2 łyżki mąki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Smalec do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Schab kroimy w plastry o grubości 1cm. Cebule obieramy i kroimy kostkę.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę smalcu. Wkładamy plastry schabu i obsmażamy je na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Mięso powinno zrobić się brązowe z obu stron. Schab przekładamy do większego garnka. Na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa wkładamy cebule. Smażymy ją kilka minut aż się zeszkli. Przekładamy ją do mięsa.

Na patelnię wlewamy 1 szklankę wody i zagotowujemy ją zeskrobując z patelni „smaczki” z mięsa. Wodę z patelni przelewamy do garnka. Do garnka dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość podlewamy jeszcze dodatkową wodą tak, aby wystawała ponad poziom mięsa około 1-2cm. Zawartość garnka zagotowujemy. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 i 1/2 godziny. W między czasie sos mięsny doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gdy mięso jest już miękkie to mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlewamy ją na gotujący się sos i szybko mieszamy. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Brązowy kolor sosu uzyskamy dzięki obsmażeniu mięsa na brązowo oraz wykorzystaniu wszystkich „smaczków” ze smażenia.

2) Ilość mąki zależy od ilości wody użytej do duszenia. Dodajmy ją stopniowo.

Schab w sosie własnym

Schab w sosie własnym

8 komentarzy

  1. Mimo wielu obaw z mojej strony, schab wyszedł wyśmienicie 🙂 Mocno podsmażone mięso oddało do sosu to co najlepsze: piękny kolor i wyrazisty smak. A dodanie podstawowych przypraw tylko go podkreśliło 🙂 Sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie- nic więcej nie potrzeba 🙂 Dziękuję za genialny w swej prostocie przepis, który na pewno wykorzystam jeszcze nie raz <3 🙂

    • cukiereczek cukiereczek

      Pani Pelagio bardzo się cieszę, że schab się udał i smakował ?

  2. Witam czy mieso po krojeniu trzeba sol i pieprz czy nie ?

    • cukiereczek cukiereczek

      Kasiu nie trzeba oprószać mięsa solą i pieprzem przed smażeniem. Przyprawy dodajemy pod koniec duszenia do sosu.

  3. Witam, czy do smażenia konieczny jest smalec?
    Czy zastępując go innym tłuszczem mięso odpowiednio się podsmaży?
    Będę wdzięczna za odpowiedź 🙂

    • cukiereczek cukiereczek

      Tak, spokojnie można użyć innego tłuszczu 😊

  4. Dziękuję bardzo za przepis pyszny był ten schab delikatnie i przede wszystkim soczysty a nie suchy. 🙂😁

    • cukiereczek cukiereczek

      Cieszę się, że smakował 😊

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij