Kotleciki jajeczne z parmezanem

Kotleciki jajeczne to super pomysł na piątkowy obiad. Przygotowuję je z różnymi składnikami np. z kukurydzą czy kaszą jaglaną. Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania serowej wersji kotlecików. Parmezan dodałam do masy jajecznej jak i do panierki. Panierkę z parmezanu wprost uwielbiam. Stosuję ją bardzo często do kotletów drobiowych. TUTAJ możecie zobaczyć przepis na kotlety drobiowe w tej panierce zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą. Kotleciki wyszły pyszne, a podałam je z mizerią.

 Kotleciki jajeczne z parmezanem

Kotleciki jajeczne z parmezanem

SKŁADNIKI (5 sztuk):

  • KOTLETY:
  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki startego na drobnych oczkach parmezanu,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • PANIERKA:
  • 1/3 szklanki bułki tartej,
  • 1/3 szklanki startego na drobnych oczkach parmezanu,
  • Szczypta oregano,
  • Szczypta suszonego czosnku,
  • Szczypta pieprzu,

PRZYGOTOWANIE:

Ugotowane jajka obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Dodajemy do nich starty  parmezan, bułkę tartą, koperek (lub natkę) i jajko. Mieszamy razem wszystkie składniki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy formujemy 5 kotlecików.

Panierujemy je w bułce tartej wymieszanej z parmezanem i przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki na rumiano z obu stron na wolnym ogniu.

Życzę smacznego  🙂

 Kotleciki jajeczne z parmezanem

Kotleciki jajeczne z parmezanem

 Kotleciki jajeczne z parmezanem

Kotleciki jajeczne z parmezanem

Może spodobają Ci się także:

KOTLECIKI JAJECZNE Z KASZĄ JAGLANĄ

KOTLECIKI JAJECZNE Z KUKURYDZĄ





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź