Ajerkoniak świetnie sprawdza się w wypiekach. Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam kolejny pyszny przepis z jego wykorzystaniem. Są to bardzo proste do przygotowania ciasteczka, które powstają tak jak ciasto ucierane tzn. najpierw ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajka, a na końcu suche składniki. Ciastka są przesłodkie, kruche z wierzchu, a miękkie i ciągnące w środku. Coś pysznego! Kropkę nad i stanowi lukier ajerkoniakowy i dekoracja z (jadalnych) płatków róży. Myślę, że i Wam zasmakują tak bardzo jak nam. Polecam!
A jeśli masz ochotę na więcej wypieków z ajerkoniakiem to wypróbuj koniecznie:
- rurki z ajerkoniakiem,
- ptysie z ajerkoniakiem,
- ciasto kokosowe z ajerkoniakiem,
- babkę ajerkoniakową.
SKŁADNIKI (20 sztuk):
- CIASTKA:
- 160g mąki pszennej,
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki cynamonu,
- ¼ łyżeczki soli,
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 120g masła,
- 120g brązowego cukru,
- 60ml ajerkoniaku,
- 1 żółtko,
- LUKIER:
- 3 łyżki ajerkoniaku,
- Około 9 łyżek cukru pudru,
- DODATKOWO:
- Suszone kwiatki róży,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTKA: Składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, solą i gałką muszkatołową. Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy żółtka i ajerkoniak, ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia. Gotowe ciasto zawijamy w folię i odkładamy do schłodzenia na 1h do lodówki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (około 24g każda) i układamy je na blaszce do pieczenia zachowując odstępy, bo ciastka rozleją się podczas pieczenia. Ciasto będzie klejące, ale bez problemu da się uformować kulki.
Ciastka pieczemy około 10-15 minut tzn. powinny się tylko lekko zarumienić. Ciastka studzimy i dopiero zdejmujemy z blaszki.
Ciastka po ostudzeniu polewamy lukrem i posypujemy płatkami róży. Wierzch lukru możemy dodatkowo posypać szczyptą gałki muszkatołowej.
LUKIER: Do miseczki wlewamy ajerkoniak. Stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy. Powinniśmy otrzymać lukier gęstości śmietany. Lukrem polewamy ciasteczka za pomocą łyżeczki. Gdyby lukier wydawał nam się za rzadki to można dodać więcej cukru pudru,
Życzę smacznego!
Hejka 🙂 ciasteczka wyszły przepyszne – zrobiłam od razu z dwóch porcji, wszyscy się zajadają? Mam tylko pytanko o lukier – mimo, ze na dwie porcje ciastek zrobiłam lukier z jednej porcji a i tak wyszło go bardzo dużo – czy to jest na pewno dobra proporcja – 9 łyżek stołowych cukru pudru i 3 łyżki stołowe ajerkoniaku? Pozdrawiam 😉
Cieszę się, że smakują 🙂 Tak. tyle użyłam składników do lukru. Hmmm może ja mam grubszą warstwę lukru na ciasteczkach?