Tydzień temu na blogu prezentowałam Wam jogurtowe babeczki z porzeczkami. Dziś w "Weekendowej Cukierence" znajdziecie także ucierane babeczki z porzeczkami, ale z dodatkiem kruszonki. To dwa różne ciasta ucierane. Dzisiejszy wypiek jest pysznie maślany, to ciasto ma w sobie to coś, bo wracam do niego bardzo często 😉 Babeczki upiekłam w foremkach do tartaletek, ale jeśli nie macie takich to świetnie sprawdzi się forma muffinkowa. Babeczki polecam na podwieczorek, ze szklanką herbaty. Pokochacie ten słodko-kwaśny smak!
SKŁADNIKI (20 sztuk):
- CIASTO:
- 250g masła,
- 1 szklanka cukru,
- 3 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 budyń śmietankowy (40g),
- Szczypta soli,
- KRUSZONKA:
- ¾ szklanki mąki,
- 80g masła,
- 1 cukier waniliowy,
- 6 łyżek cukru,
- DODATKOWO:
- 500g czerwonej porzeczki,
PRZYGOTOWANIE:
Czerwoną porzeczkę płuczemy dużo wcześniej i dokładnie osuszamy.
Foremki do mini tartaletek smarujemy cienką warstwą masła.
CIASTO: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i budyniem.
Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia.
Ciasto rozkładamy pomiędzy foremki. Na cieście rozkładamy czerwone porzeczki i posypujemy kruszonką. Babeczki pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu całkowicie studzimy.
KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuszczamy. Gdy lekko przestygnie to wlewamy je do suchych składników. Dłońmi formujemy kruszonkę. Kruszonkę przygotować najlepiej tuż przed rozpoczęciem miksowania masy maślnej.
Życzę smacznego!
Uwaga:
- Jeśli nie posiadamy takich mini foremek do tartaletek to babeczki możemy upiec w formie muffinkowej.
- Do jednej foremki wkładam około 45g ciasta, 20-25g porzeczki i 13g kruszonki.