Babeczki z czerwoną porzeczką i kruszonką

Tydzień temu na blogu prezentowałam Wam jogurtowe babeczki z porzeczkami. Dziś w "Weekendowej Cukierence" znajdziecie także ucierane babeczki z porzeczkami, ale z dodatkiem kruszonki. To dwa różne ciasta ucierane. Dzisiejszy wypiek jest pysznie maślany, to ciasto ma w sobie to coś, bo wracam do niego bardzo często 😉 Babeczki upiekłam w foremkach do tartaletek, ale jeśli nie macie takich to świetnie sprawdzi się forma muffinkowa. Babeczki polecam na podwieczorek, ze szklanką herbaty. Pokochacie ten słodko-kwaśny smak!

SKŁADNIKI (20 sztuk):

  • CIASTO:
  • 250g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 budyń śmietankowy (40g),
  • Szczypta soli,
  • KRUSZONKA:
  • ¾ szklanki mąki,
  • 80g masła,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 6 łyżek cukru,
  • DODATKOWO:
  • 500g czerwonej porzeczki,

PRZYGOTOWANIE:

Czerwoną porzeczkę płuczemy dużo wcześniej i dokładnie osuszamy.

Foremki do mini tartaletek smarujemy cienką warstwą masła.

CIASTO: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i budyniem.

Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia.

Ciasto rozkładamy pomiędzy foremki. Na cieście rozkładamy czerwone porzeczki i posypujemy kruszonką. Babeczki pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu całkowicie studzimy.

KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuszczamy. Gdy lekko przestygnie to wlewamy je do suchych składników. Dłońmi formujemy kruszonkę. Kruszonkę przygotować najlepiej tuż przed rozpoczęciem miksowania masy maślnej.

Życzę smacznego!

Uwaga:

  1. Jeśli nie posiadamy takich mini foremek do tartaletek to babeczki możemy upiec w formie muffinkowej.
  2. Do jednej foremki wkładam około 45g ciasta, 20-25g porzeczki i 13g kruszonki.
Babeczki z czerwoną porzeczką i kruszonką

Babeczki z czerwoną porzeczką i kruszonką

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij