Mięciutkie i puszyste, wilgotne, w smaku słodko-kwaśne - zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na porcję letnich słodkości. Czerwona porzeczka, to po truskawkach, drugi owoc, który uwielbiam w wypiekach. Jestem wielbicielką słodko-kwaśnych smaków, a tak właśnie smakują wypieki z porzeczkami. Dzisiejsze babeczki to babeczki ucierane, które oprócz podstawowych składników w swoim składzie zawierają jeszcze jogurt naturalny. Świetnie smakują nawet 2 dni po przygotowaniu, bo długo utrzymują świeżość. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Najlepsze będą ze szklanką herbaty, polecam!

Babeczki jogurtowe z porzeczkami
SKŁADNIKI (18 sztuk):
- BABECZKI:
- 165g masła,
- 160g cukru,
- 8g cukru waniliowego,
- 3 jajka,
- 270g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 150g gęstego jogurtu naturalnego,
- DODATKOWO:
- 300g czerwonej porzeczki,
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki oraz jogurt i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Następnie dodajemy porzeczki, mieszamy.
Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Ciasto rozkładamy pomiędzy papilotki do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki studzimy.
Babeczki możemy przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Życzę smacznego!

Babeczki jogurtowe z porzeczkami

Babeczki jogurtowe z porzeczkami
Jak dla mnie przepis rewelacja! Muffinki wyszły smakowo genialnie! Polecam??
Cieszę się bardzo, że smakowały 🙂
Czy mogą być inne mrożone owoce czy lepiej świeże ?
Tak, mogą być inne owoce. Mogą być mrożone 😉