Placki owsiano-twarogowe

Zdrowe placki idealne na drugie śniadanie. Są przygotowane tylko z kilku składników: twarogu, jajek, ksylitolu i mąki owsianej (czyli płatków owsianych zmielonych w blenderze). Robi się je ekspresowo. Można pominąć ksylitol i podać je także na wytrawnie. Ja podałam je ze skyrem i owocami. A wierzch placuszków posypałam wiórkami kokosowymi. Można je podawać tak jak każde inne placki czyli z ulubioną konfiturą, dżemem, jogurtem, syropem klonowym itp. Pysznie i zdrowo, polecam!

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 2 jajka,
  • 150g twarogu półtłustego,
  • 1 łyżka ksylitolu,
  • 50g mąki owsianej,
  • DO PODANIA:
  • Skyr, maliny, wiórki kokosowe

PRZYGOTOWANIE:

Twaróg przekładamy do miseczki razem z ksylitolem. Rozgniatamy go widelcem. Dodajemy jajka i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników.

Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją cienką warstwą tłuszczu np. oleju. Smarujemy patelnię pędzelkiem silikonowym. Nakładamy 1 łyżkę ciasta na jednego placuszka. Placuszki smażymy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron.

Podajemy ze skyrem lub jogurtem oraz świeżymi owocami np. malinami. Wierzch placków posypujemy wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Jedna porcja placków (bez dodatków) zawiera około 278kcal. W tym:

  • węglowodany – 27,5g,
  • białko – 22,5g,
  • tłuszcz – 10,6g,
  • błonnik – 1,7g.

To danie proponuję podać na drugie śniadanie lub podwieczorek.

2) Placki sprawdzą się w diecie z cukrzycą ciążową. Proponuję podać je na drugie śniadanie.

Placki owsiano-twarogowe

Placki owsiano-twarogowe





2 komentarzy

  1. A czy można w nich czymś zastąpić jajka?

    • cukiereczek

      Można spróbować zastąpić jajka ich wegańskimi odpowiednikami np. bananem, nasionami chia, siemieniem lnianym.

Zostaw odpowiedź