Pana cotta z sosem wiśniowym

Zapraszam na drugi przepis w ramach “Weekendowej Cukierenki” :) Pana cotta to znany na całym świecie włoski deser. Powstaje z połączenia mleka i śmietanki. Jest bardzo prosta do zrobienia. Wystarczy zagotować mleko z cukrem i śmietaną kremówką, dodać żelatynę i deser odstawić do stężenia do lodówki. Pana cotta świetnie smakuje z owocowymi sosami, dobrze schłodzona.

Pana cotta z sosem wiśniowym

Pana cotta z sosem wiśniowym

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • MASA KREMOWA

  • 250ml mleka,

  • 250g śmietany kremówki,

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,

  • 1 łyżeczka cukru,

  • 10-12g żelatyny,

  • SOS WIŚNIOWY

  • 200g wydrylowanych wiśni,

  • 70g cukru,

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej+1 łyżka wody,

  • 1 łyżka soku z cytryny,

PRZYGOTOWANIE:

MASA KREMOWA: W rondelku umieszczamy mleko i kremówkę oraz cukier i cukier waniliowy. Wstawiamy je na mały ogień i zagotowujemy (mieszamy, aby mleko połączyło się ze śmietanką). Zdejmujemy z ognia. Żelatynę zalewamy minimalną ilością gorącej wody i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Następnie dodajemy ją do gorącej masy mlecznej i mieszamy aż do rozpuszczenia.

Masę rozlewamy do 4 słoiczków. Deserki studzimy , a następnie odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny do całkowitego stężenia.

SOS WIŚNIOWY: Wydrylowane wiśnie przekładamy do większego garnka z grubym dnem. Zasypujemy je cukrem i odstawiamy na 30 minut, aby puściły sok. Co jakiś czas możemy je przemieszać. Zimną wodę łączymy z sokiem z cytryny i rozrabiamy w niej mąkę ziemniaczaną.

Wiśnie wstawiamy na średni ogień i zagotowujemy. Gotujemy je 5 minut. Wówczas dodajemy rozrobioną mąkę i cały czas mieszamy. Owoce zagotowujemy, wiśnie powinny wyraźnie zgęstnieć (ale nie mogą się rozpadać). Zdejmujemy je z ognia i studzimy.

Wystudzony sos wiśniowy dzielimy pomiędzy 4 słoiczki.

Każdy słoiczek możemy udekorować listkami mięty.

Życzę smacznego :)

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź