Mus z białej czekolady z pistacjami

Niezwykle słodziutkie, delikatne, kremowe deserki o smaku białej czekolady i pistacji. Mus czekoladowy to bardzo lubiany deser w naszej rodzinie. Lubię łączyć go z biszkoptem, a także z sernikami. Tym razem mus z białej czekolady podałam jako jednoporcjowe deserki zwieńczone polewą pistacjową, którą znacie dobrze z mazurka pistacjowego. Wyszło pyyysznie i naprawdę słodko. Jeśli macie ochotę możecie do środka deseru dodać świeże maliny, frużelinę malinową lub truskawkową dla przełamania słodyczy.

Jak rozpuścić czekoladę w śmietance?

Pierwszy sposób: Śmietanę kremówkę podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką.

Drugim sposobem jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 10 sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita.

Jak rozpuścić żelatynę?

Aby prawidłowo rozpuścić żelatynę potrzebujemy 5 razy więcej wody niż żelatyny, tzn. na 10g żelatyny potrzebujemy 5x10g=50g wody. Żelatynę umieszczamy w szklance i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na około 10 minut. Jeśli chcemy rozpuścić większą ilość żelatyny to w tym momencie mieszamy ją z wodą. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy interwałowo w mikrofali i mieszamy tzn. zawartość szklanki podgrzewamy przez 5 sekund w mikrofali, mieszamy; znowu podgrzewamy 5 sekund, mieszamy. Powtarzamy czynność kilka razy aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

Więcej przepisów na ciasta z musem z białej czekolady

Mus z białej czekolady z pistacjami

Mus z białej czekolady z pistacjami

Aksamitny i słodziutki mus czekoladowy połączony z akcentem pistacjowym.

Mus z białej czekolady z pistacjami

Składniki (6 dużych lub 12 mniejszych porcji):

  • MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
  • 270g białej czekolady,
  • 550g śmietany kremówki 36%,
  • 7g żelatyny + 35g wody,
  • NADZIENIE PISTACJOWE:
  • 200g białej czekolady,
  • 100g śmietanki 30%,
  • 50g pasty pistacjowej 100%,
  • DEKORACJA:
  • beziki, kulki białej czekolady, truskawki, posiekane pistacje

Przygotowanie:

MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY: Białą czekoladę drobno kroimy. Do rondelka przekładamy 150g śmietany kremówki i podgrzewamy prawie do zagotowania. Do gorącej śmietany dodajemy czekoladę, odstawiamy na 2 minuty i mieszamy do połączenia. Powinna nam powstać gęsta, jednolita czekoladowa masa. Gdyby tak się nie stało to całość jeszcze chwilkę podgrzewamy cały czas mieszając.

Żelatynę rozpuszczamy w 35g wody i mieszamy z gorącą masą czekoladową. Masę czekoladową z żelatyną studzimy. Powinna być letnia przed dodaniem do śmietanki.

*Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.

Pozostałą śmietanę kremówkę (400g) ubijamy na najwyższych obrotach miksera na prawię sztywną masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy ostudzoną masę z białej czekolady wlewając ją ciurkiem. Gdy dodamy całą masę czekoladową to zmniejszamy obroty miksera na małe i mieszamy jeszcze chwilkę, aby wszystkie składniki ładnie się połączyły.

NADZIENIE PISTACJOWE: Białą czekoladę z pastą pistacjową rozpuszczamy w śmietance kremowej. Są na to dwa sposoby:

Pierwszy sposób: Śmietanę kremówkę mieszamy z pastą pistacjową i podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką i pastą pistacjową.

Drugim sposobem jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę, pastę pistacjową i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 10 sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita.

* Użyłam pasty pistacjowej od Torciknet.

ZŁOŻENIE DESERU: Do 6 pucharków rozlewamy po równo mus z białej czekolady. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Na wierzch wykładamy nadzienie pistacjowe. Dekorujemy. Smacznego!

Mus z białej czekolady z pistacjami

Mus z białej czekolady z pistacjami

Jeśli przygotujesz mus z białej czekolady z pistacjami to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku, Tik Toku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź