Klasyczny lemon curd (krem cytrynowy)

Jakiś czas temu publikowałam na blogu przepis na krem cytrynowy, ale w wersji odchudzonej (tzn. tylko z 1 łyżeczką oliwy!). Dzisiaj przestawiam Wam przepis na klasyczny lemon curd przygotowany na dużej ilości żółtek i z dodatkiem masła. Lemon curd to klasyka kuchni angielskiej. Jest delikatny, aksamitny kremowy, mocno cytrynowy. Możemy wyjadać go prosto ze słoiczka, podawać do placuszków i naleśników lub dodawać do ciasta i deserów. Wszystkie przepisy z wykorzystaniem tego kremu znajdziecie TUTAJ.

Lemon curd

Lemon curd

SKŁADNIKI:

  • 4 żółtka,
  • Skórka starta z 1 cytryny,
  • Sok wyciśnięte z 1 i ½ cytryny,
  • 150g cukru,
  • 70g zimnego masła,
  • Szczypta soli,

PRZYGOTOWANIE:

Cytryny sparzamy. Następnie ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.

W rondelku z grubym dnem umieszczamy żółtka, sok i skórkę z cytryny, cukier. Miksujemy je do otrzymania jednolitej masy. Masę wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy cały czas mieszając. Masę podgrzewamy przez kilka minut tzn. do momentu aż zacznie gęstnieć. Masa może się zagotować. Wówczas zdejmujemy ją z ognia i dodajemy sól oraz stopniowo masło. Cały czas mieszamy aż do rozpuszczenia masła.

Krem jest gotowy. Jeśli ma grudki to możemy przetrzeć go przez gęste sitko. Krem przekładamy do pojemniczka. Gdy ostygnie chowamy go do lodówki. Krem w lodówce zgęstnieje.

Życzę smacznego  🙂

Lemon curd

Lemon curd





2 komentarzy

  1. Czy skórek z cytryny na koniec pozbywamy się przesiewając przez sitko? 🙂

    • cukiereczek

      Tak, możemy tak zrobić. Czasem przecieram go przez sitko, aby pozbyć się skórki ?

Zostaw odpowiedź