Creme patissiere to jeden z klasycznych smaków kuchni francuskiej. To aksamitny budyń przygotowany z dużej ilości żóltek, z dodatkiem wanilii, zagęszczony mąką pszenną i ziemniaczaną. Jest kremowy, delikatny, aksamitny, po prostu pyszny. Można zjadać go łyżeczką prosto z miseczki i podać wówczas na deser czy podwieczorek. A można użyć go jako nadzienie do tarty, tortu, tartaletek, ptysiów czy innego deseru lub ciasta. Można zmiksować go z utartym na puch masłem, aby otrzymać jeden z najlepszych kremów budyniowych. Do tej pory nadziewałam nim jagodzianki i pączki.
Więcej przepisów z wykorzystaniem creme patissiere
- Jagodzianki z kruszonką i creme patissiere
- Pączki z kremem patissiere
- Pączki z kremem patissiere i malinami
Aksamitny, waniliowy kremowy budyń przygotowany z dużą ilością żółtek.
Creme patissiere czyli francuski krem budyniowy
Składniki:
- 600ml mleka,
- 100g cukru (1/2 szklanki),
- 6 żółtek,
- ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 35g mąki ziemniaczanej,
- 40g mąki pszennej
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy 450 ml mleka oraz dodajemy cukier. Zagotowujemy. Pozostałe mleko miksujemy z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną.
Tak rozrobioną mieszankę wlewamy na gotujące się mleko. Energicznie mieszamy i zagotowujemy. Powinniśmy otrzymać gęsty budyń. Budyń całkowicie studzimy.
Najlepiej przykryć go folią spożywczą, aby nie zrobił się na nim kożuch.
*Krem możemy przechowywać do 3 dni w lodówce pod przykryciem.