Creme patissiere czyli francuski krem budyniowy

Creme patissiere to jeden z klasycznych smaków kuchni francuskiej. To aksamitny budyń przygotowany z dużej ilości żóltek, z dodatkiem wanilii, zagęszczony mąką pszenną i ziemniaczaną. Jest kremowy, delikatny, aksamitny, po prostu pyszny. Można zjadać go łyżeczką prosto z miseczki i podać wówczas na deser czy podwieczorek. A można użyć go jako nadzienie do tarty, tortu, tartaletek, ptysiów czy innego deseru lub ciasta. Można zmiksować go z utartym na puch masłem, aby otrzymać jeden z najlepszych kremów budyniowych. Do tej pory nadziewałam nim jagodzianki i pączki.

Pączki z creme patissiere i malinami

Pączki z creme patissiere i malinami

Więcej przepisów z wykorzystaniem creme patissiere

Jagodzianki z kremem budyniowym

Jagodzianki z kremem budyniowym

Aksamitny, waniliowy kremowy budyń przygotowany z dużą ilością żółtek.

Creme patissiere czyli francuski krem budyniowy

Składniki:

  • 600ml mleka,
  • 100g cukru (1/2 szklanki),
  • 6 żółtek,
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 35g mąki ziemniaczanej,
  • 40g mąki pszennej

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy 450 ml mleka oraz dodajemy cukier. Zagotowujemy. Pozostałe mleko miksujemy z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną.

Creme patissiere - przygotowanie

Creme patissiere - przygotowanie

Tak rozrobioną mieszankę wlewamy na gotujące się mleko. Energicznie mieszamy i zagotowujemy. Powinniśmy otrzymać gęsty budyń. Budyń całkowicie studzimy.

Creme patissiere - przygotowanie

Creme patissiere - przygotowanie

Najlepiej przykryć go folią spożywczą, aby nie zrobił się na nim kożuch.

*Krem możemy przechowywać do 3 dni w lodówce pod przykryciem.

Pączki z creme patissiere

Pączki z creme patissiere

Jeśli przygotujesz creme pattisiere to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź