Koperkowe risotto z rzodkiewką

Mam nadzieję, że wiosna na dobre zagościła w naszym kraju. Uwielbiam to słońce za oknem i coraz wyższą temperaturę. W takie dni jak dziś mam ogromną ochotę na przygotowanie dań z wykorzystaniem nowalijek. Zwykle zjadam rzodkiewkę i ogórka wprost na kanapkę lub z twarożkiem, ale tym razem dodałam je do risotta. Powiem Wam, że takie risotto smakuje bombowo, naprawdę jest godne polecenia 😉

Składniki:

 

  • 150g ryżu do risotto,
  • 2 łyżki masła,
  • 600ml bulionu warzywnego,
  • pęczek rzodkiewek,
  • 1 pęczek koperku,
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy ryż i smażymy około 2 minut aż ziarna ryżu staną się szkliste. Ryż zalewamy chochlą bulionu i smażmy. Gdy ryż wchłonie bulion czynność powtarzamy. Postępujemy tak aż do miękkości ryżu. W tym czasie siekamy drobno koperek. Kilka rzodkiewek kroimy w plasterki i układamy na talerzu, resztę kroimy w słupki.

Gdy ryż będzie już miękki zdejmujemy go z ognia i dodajemy koperek oraz rzodkiewkę, mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku pieprzem. Od razu podajemy. Smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź