Zupa z piekarnika

Kiedy dostałam od znajomej przepis na zupę pieczoną w piekarniku od razu zapragnęłam ją przygotować. Pomyślałam: “jak to zupa, ale nie gotuje się jej?!” Okazuje się, że to jedna z najlepszych zup jakie jadłam. To zdecydowany imprezowy hit. Sprawdzi się na pewno podczas rodzinnych spotkań. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, wystarczy poukładać w żaroodpornym naczyniu kolejne warstwy pokrojonych warzyw, zalać sosem i zalewą, wstawić do piekarnika i gotowe :-) W smaku bardzo przypomina strogonow. Jej słodko-ostry smak zachwyci również Wasze podniebienia, polecam :-)

Składniki:

 

  • 1kg mięsa od szynki lub łopatki wieprzowej,
  • 0,5kg cebuli,
  • 1 słoik pieczarek marynowanych(o pojemności 250ml),
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 1 puszka ananasa,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 1 słoik marynowanej papryki (o pojemności 350ml),
  • 1 szklanka ketchupu,
  • 4-5 łyżeczek curry,
  • 3/4 szklanki sosu chili,
  • 300g śmietany kwaśnej 18%,
  • sól

 

Przygotowanie:

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Oprószamy je solą i pieprzem. Następnie obsmażamy je na rumiano na patelni i przekładamy do dużej formy żaroodpornej. Na mięsie układamy pokrojoną w kostkę cebulę. Pieczarki odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki, wykładamy je na cebulę. Na pieczarki wykładamy groszek konserwowy wraz zalewą. Ananasa kroimy w kostkę i wykładamy na groszek łącznie z zalewą. Na ananasa wylewamy puszkę pomidorów krojonych. Paprykę konserwową kroimy i wykładamy na pomidory, zalewamy całość zalewą z papryki. Danie polewamy ketchupem i posypujemy curry.




Na koniec całość zalewamy sosem chili. Naczynie przykrywamy i zapiekamy 2 godziny w 200 stopniach. Po tym czasie danie przelewamy do dużego garnka. Jeżeli masa jest bardzo gęsta to dolewamy 1/2-1 szklankę przegotowanej wody. Śmietanę hartujemy tzn. mieszamy ją z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do garnka mieszając. Należy uważać, aby śmietana się nie zważyła. Zupę podajemy z pieczywem. Życzę smacznego :)

Uwaga: 
1) Zupa jest dość pikantna więc można dodać mniej sosu chili jeżeli nie lubimy pikantnych smaków.
2) Można kupić od razu ananasa krojonego w puszce.
3) Ketchup można użyć pikantny lub łagodny.

3 komentarzy

  1. cukiereczek cukiereczek

    Zdjęcia nadesłała Pani Anna B.

    12506599_1665036160433965_1940959093_n

    12512114_1665036220433959_57288014_n

  2. Iza

    Niestety nie mam dostępu do piekarnika :/ czy opcjonalnie mogę zupę od początku wykonać gotując ją na gazie?

    • cukiereczek cukiereczek

      Iza możesz spróbować zrobić ją na gazie. Gotowałabym ją na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając :)

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij