Kiedy dostałam od znajomej przepis na zupę pieczoną w piekarniku od razu zapragnęłam ją przygotować. Pomyślałam: "jak to zupa, ale nie gotuje się jej?!" Okazuje się, że to jedna z najlepszych zup jakie jadłam. To zdecydowany imprezowy hit. Sprawdzi się na pewno podczas rodzinnych spotkań. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, wystarczy poukładać w żaroodpornym naczyniu kolejne warstwy pokrojonych warzyw, zalać sosem i zalewą, wstawić do piekarnika i gotowe
W smaku bardzo przypomina strogonow. Jej słodko-ostry smak zachwyci również Wasze podniebienia, polecam 
Składniki:
- 1kg mięsa od szynki lub łopatki wieprzowej,
- 0,5kg cebuli,
- 1 słoik pieczarek marynowanych(o pojemności 250ml),
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 1 puszka ananasa,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 1 słoik marynowanej papryki (o pojemności 350ml),
- 1 szklanka ketchupu,
- 4-5 łyżeczek curry,
- 3/4 szklanki sosu chili,
- 300g śmietany kwaśnej 18%,
- sól
Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Oprószamy je solą i pieprzem. Następnie obsmażamy je na rumiano na patelni i przekładamy do dużej formy żaroodpornej. Na mięsie układamy pokrojoną w kostkę cebulę. Pieczarki odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki, wykładamy je na cebulę. Na pieczarki wykładamy groszek konserwowy wraz zalewą. Ananasa kroimy w kostkę i wykładamy na groszek łącznie z zalewą. Na ananasa wylewamy puszkę pomidorów krojonych. Paprykę konserwową kroimy i wykładamy na pomidory, zalewamy całość zalewą z papryki. Danie polewamy ketchupem i posypujemy curry.
Na koniec całość zalewamy sosem chili. Naczynie przykrywamy i zapiekamy 2 godziny w 200 stopniach. Po tym czasie danie przelewamy do dużego garnka. Jeżeli masa jest bardzo gęsta to dolewamy 1/2-1 szklankę przegotowanej wody. Śmietanę hartujemy tzn. mieszamy ją z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do garnka mieszając. Należy uważać, aby śmietana się nie zważyła. Zupę podajemy z pieczywem. Życzę smacznego
Uwaga:
1) Zupa jest dość pikantna więc można dodać mniej sosu chili jeżeli nie lubimy pikantnych smaków.
2) Można kupić od razu ananasa krojonego w puszce.
3) Ketchup można użyć pikantny lub łagodny.
Zdjęcia nadesłała Pani Anna B.
Niestety nie mam dostępu do piekarnika :/ czy opcjonalnie mogę zupę od początku wykonać gotując ją na gazie?
Iza możesz spróbować zrobić ją na gazie. Gotowałabym ją na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając
Witam,
Pierwszy raz zrobiłam zupę wg Twojego przepisu zimą. Mieliśmy akurat awarię kuchenki indukcyjnej i szukałam przepisu, dzięki któremu zrobię pyszne danie w piekarniku na dłużej. Użyliśmy największego naczynia żaroodpornego, jakie znaleźliśmy w domu i pomyślałam, że nigdy z mężem nie zjemy takiej ilości sami. Poprosiłam rodziców, by nam pomogli w zjedzeniu, mieli się częstować wg upodobania.
Zupa była tak niesamowicie dobra, że na drugi dzień… ledwie nam wystarczyło na pełną miskę. Polecam zapisać, wydrukować i często stosować
Aniu bardzo dziękuję za miły komentarz
Cieszę się, że zupa smakowała!
Zupa pyszna,sycąca ? polecam
Bardzo się cieszę, że zupa smakowała
Witaj, dziękuję za przepis. Ratuje mi życie. Akurat miałam zamiar nagotować zupy na 3 dni a tu nie ma gazu (awaria w pionie, gaz zakręcony bo jest wyciek i nie jest znana data naprawy).
Za moment wyciągam brytfankę tylko zajdę do sklepu po 4 składniki, chociaż będą obiady. Uff ?
Paula super
Cieszę się, że mogłam pomóc
Smacznego!