Bananowe kluski kładzione z sosem toffi

Kochani, to już ostatni przepis w Maratonie Klusek. Mam nadzieję, że i tym razem udało mi się zaskoczyć Was ciekawymi przepisami :) Zapraszam na przepis nr 7. Te kluseczki z pewnością skradną Wasze serca. Są bardzo proste do przygotowania, a takie smaczne. Kropkę nad i stanowi pyszny sos toffi przygotowany zaledwie z 2 składników. Będą idealne na obiad na słodko, a także podwieczorek czy deser po obiedzie.

Już mam pomysły na kolejne Maratony :) A ciekawe jaki Wy Maraton chcielibyście zobaczyć? :) Tymczasem zajrzyjcie do poprzednich Maratonów: Zup, Naleśników i Makaronów.

Bananowe kluski kładzione z sosem toffi

Bananowe kluski kładzione z sosem toffi

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 250g sera twarogowego,
  • 2 jajka,
  • 2 średnie dojrzałe banany,
  • 200g mąki pszennej,
  • Szczypta soli,
  • SOS TOFFI:
  • ½ szklanki cukru trzcinowego,
  • ½ szklanki śmietany kremówki,

PRZYGOTOWANIE:

Ser rozgniatamy widelcem. Banany obieramy i również rozgniatamy je widelcem. Ser mieszamy z jajkami i bananami. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy aż uzyskamy gęste ciasto. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Małą łyżeczkę zanurzamy we wrzątku i odcinamy ciasto z miski. Wkładamy łyżeczkę na wrzątek. Wówczas ciasto samo się odklei. Postępujemy tak aż do wykończenia ciasta. Kluski gotujemy około 2 minuty od wypłynięcia.

SOS TOFFI: W rondelku umieszczamy cukier i śmietanę. Podgrzewamy je aż cukier się rozpuści, a sos zgęstnieje. W tym czasie sos często mieszamy.

Kluseczki wykładamy na talerzy i polewamy przygotowanym sosem.

Życzę smacznego  :)

Uwaga:

  • Ilość mąki podałam orientacyjnie. Zależy ona od wielkości jajek, bananów i rodzaju sera. Być może trzeba będzie użyć jej odrobinę więcej.
Bananowe kluski kładzione z sosem toffi

Bananowe kluski kładzione z sosem toffi

2 komentarzy

  1. Ale super kluseczki :) zrobię dziś na obiad, synkowi na pewno zasmakują :)

  2. Pyszności :) na pewno wypróbuję ;)

Zostaw odpowiedź