Deser a’la monte z kaszy manny z jeżynami

Przygotowanie deseru zajmuje dosłownie chwilkę. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony. Można go przygotować także z mrożonych jeżyn lub zastąpić je jagodami.

Deser ala monte z kaszy manny z jeżynami

Deser ala monte z kaszy manny z jeżynami

SKŁADNIKI (3 porcje):

  • MASA A’LA MONTE:

  • 50g mlecznej czekolady,

  • 200g śmietany kremówki,

  • 40g kaszy manny,

  • 300-350ml mleka,

  • 2 łyżki cukru,

  • SOS JEŻYNOWY:

  • 150g jeżyn+2 łyżki wody,

  • 2 łyżki cukru,

  • ¾ łyżki budyniu waniliowego + 2 łyżki wody,,

  • Jeżyny do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Jeżyny płuczemy i osuszamy.

MASA A’LA MONTE: Do rondelka wlewamy szklankę mleka, dodajemy kremówkę i cukier. W pozostałym mleku rozrabiamy kaszę mannę. Mleko w rondelku zagotowujemy i wlewamy rozrobioną mannę. Gotujemy razem około 5 minut. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy posiekaną drobno mleczną czekoladą. Mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Ugotowaną kaszę mannę rozkładamy (ciepłą) do 3 pucharków. Pucharki odstawiamy do całkowitego wystudzenia.




SOS JEŻYNOWY: Do garnka wsypujemy jeżyny, dodajemy 2 łyżki wody i cukier. Całość zagotowujemy. Gotujemy chwilkę razem do momentu aż jeżyny zaczną się rozpadać. Ewentualnie dolewamy jeszcze odrobinę wody. Dodajemy budyń rozrobiony w wodzie i gotujemy do momentu zgęstnienia całej masy co chwilkę mieszając.

Sos jeżynowy studzimy i wykładamy do pucharków. Pucharki odstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Deser podajemy ozdobiony jeżynamii i listkami mięty, smacznego

Życzę smacznego :)

Deser ala monte z kaszy manny z jeżynami

Deser ala monte z kaszy manny z jeżynami

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź