Włoska szarlotka (Torta di mele)

Witajcie w “Weekendowej Cukierence” :) Ponieważ mamy jeszcze jesień, a jesień to czas szarlotek i ciast z jabłkami więc częstuję Was dzisiaj szarlotką. Nie jest to szarlotka jaką znamy w Polsce. To coś pomiędzy biszkoptem, a ciastem ucieranym z cytrynową nutą. Ciasto jest puszyste i smakuje wyśmienicie. Możemy podać do niej kleks bitej śmietany. Możemy podać je na ciepło lub zimno. Ciasto szybko się przygotowuje, a  jeszcze szybciej znika z talerzyka. Polecam na podwieczorek.

Włoska szarlotka

Włoska szarlotka

SKŁADNIKI:

  • 4 duże jajka,
  • 150g cukru,
  • 1 cukier waniliowy (16g),
  • 170g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 700g jabłek,
  • 1 cytryna,
  • 120g masła,

PRZYGOTOWANIE:

JABŁKA: Jabłka obieramy. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w cienkie plasterki. Jabłka przekładamy do miski i skrapiamy 1-2 łyżkami soku z cytryny, mieszamy.

CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 22cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Strzepujemy jej nadmiar. Cytrynę sparzamy i ścieramy z niej skórkę.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia.

Do miski wbijamy jajka. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy je mikserem na puszystą masę. Masa powinna być gęsta i puszysta niczym ubita piana z białek. Do masy jajecznej dodajemy połowę mąki i delikatnie mieszamy szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Ciągle mieszając dodajemy stopione masło. Następnie dodajemy resztę mąki i delikatnie mieszamy.

Z jabłek odlewamy powstały sok (możemy je np. odsączyć na sitku) i dodajemy je do ciasta. Delikatnie mieszamy.

Ciasto wykładamy delikatnie do tortownicy. Wyrównujemy wierzch. Ciasto pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią.

Ciasto po upieczeniu zostawiamy na 10 minut w piekarniku. Wyjmujemy je i pozostawiamy na blacie do całkowitego wystudzenia. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Życzę smacznego :)

Może spodobają Ci się także:

WŁOSKIE CIASTO RYŻOWE (TORTA DI RISO DOLCE)

CIASTO SEROWO-CYTRYNOWE Z JABŁKAMI

SZARLOTKA TUTTI FRUTTI

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź