Sernik mango z pianką i marakują

Pyszny sernik o egzotycznym smaku. Orzeźwiający dzięki marakui. Delikatny i kremowy.

Sernik mango z pianką i marakują

Sernik mango z pianką i marakują

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
  • 80g masła,
  • MASA SEROWA:
  • 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 3 duże jajka,
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego,
  • 1 duże dojrzałe mango lub 250g miąższu mango z puszki,
  • PIANKA:
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 3 czubate łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 500g śmietany kremówki (30 lub 36%),
  • 12g żelatyny + ¼ szklanki gorącej wody,
  • WIERZCH:
  • 4 marakuje,
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • 300ml wody,

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.

MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (góra-dół).

Świeże mango obieramy i wycinamy miąższ. Miąższ z mango miksujemy blenderem na gładki mus.

Do większej miski wkładamy ser twarogowy, budyń, miąższ z mango, cukier i ekstrakt waniliowy. Miksujemy razem aż składniki się połączą. Następnie dodajemy po 1 jajku i miksujemy po 30 sekund na każde jajko. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45-50 minut. Gdyby sernik zaczął się spiekać pod koniec to przykrywamy go folią.

Powierzchnia sernika po tym czasie powinna być ścięta przy dotyku patyczkiem. Jeśli nie będzie to wydłużamy pieczenie o kilka minut.

Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

PIANKA: Śmietanę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody (nie wrzącej) i studzimy ją. Żelatynę wlewamy cienkim strumieniem do ubitej śmietany i miksujemy do połączenia składników. Należy postępować szybko, bo masa jest zimna i szybko tężeje.

Piankę śmietankową wykładamy na ostudzony sernik, wyrównujemy. Sernik odstawiamy na noc do lodówki, a minimum na 2 godziny.

WIERZCH: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 300ml gorącej wody. Gdy przestygnie dodajemy do niej miąższ z 4 owoców marakui i mieszamy. Następnie wylewamy całość na wierzch sernika. Sernik odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Życzę smacznego :)

Sernik mango z pianką i marakują

Sernik mango z pianką i marakują

Sernik mango z pianką i marakują

Sernik mango z pianką i marakują

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij