Mazurek na jaglanym spodzie z budyniem kokosowym i granatem

Dziś w “Weekendowej Cukierence” kolejny przepis świąteczny. Mazurki, obok serników i babek, to obowiązkowe pozycje na wielkanocnym stole. Przyznam szczerze, że mazurki nie są znane w moich rodzinnych stronach. Dlatego nie ma ich zbyt wielu na blogu. Staram się je wprowadzać małymi kroczkami na nasz świąteczny stół. Mazurek, który Wam dziś przedstawiam, nie należy do tradycyjnych. Należy raczej do tych “nowoczesnych”. Zamiast tradycyjnego kruchego ciasta mamy ciasto przygotowane z mąki jaglanej. Tradycyjny budyń ugotowałam na mleczku kokosowym. Wierzch mazurka udekorowałam wiórkami kokosowymi i pestkami granatu. Wiórki kokosowe możemy zastąpić płatkami migdałów, a granat – malinami czy borówkami. Ciasto bardzo ładnie się kroi po kilku godzinach spędzonych w lodówce – wówczas kruchy blat mięknie od budyniu. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole :)

Mazurek na jaglanym spodzie z budyniem kokosowym i granatem

Mazurek na jaglanym spodzie z budyniem kokosowym i granatem

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:

  • 200g mąki jaglanej,

  • 3 łyżki cukru pudru (lub 2 łyżki ksylitolu),

  • 100g zimnego masła,

  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,

  • 1 małe jajko,

  • BUDYŃ KOKOSOWY:

  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (40g),

  • 4 łyżki cukru lub ksylitolu,

  • 1 puszka mleczka kokosowego,

  • 100 ml wody,

  • 25g masła,

  • DODATKOWO:

  • Pół owocu granatu,

  • 8 łyżek wiórek kokosowych,

PRZYGOTOWANIE:

KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem (lub ksylitolem). Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy jajko i jogurt. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Ciasto zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce. Chłodzimy je przez co najmniej 1 godzinę.




Formę prostokątną o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy. Jeśli ciasto będzie się bardzo kleiło to można rozwałkować je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15-20 minut – aż się zarumieni. Ciasto wyjmujemy i studzimy.

BUDYŃ KOKOSOWY: Do rondelka wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy cukier lub ksylitol. Mleczko zagotowujemy. W wodzie rozrabiamy proszek budyniowy i wlewamy go na gotujące się mleczko. Gotujemy budyń przez 2 minuty często mieszając. Budyń zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Mieszamy do rozpuszczenia. Budyń nieco studzimy i wylewamy na kruchy spód. Budyń posypujemy wiórkami kokosowymi, lekko je przyklepujemy.

Gdy budyń całkowicie ostygnie to ciasto odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po schłodzeniu ciasto będzie się bardzo ładnie kroiło. Przed podaniem posypujemy je pestkami granatu.

Życzę smacznego :)

Uwaga:


1) Przy kruchym cieście bardzo ważna jest zasada, aby zimne ciasto wkładać do gorącego piekarnika. Możemy formę wyłożyć ciastem i jeszcze schłodzić przez pół godziny w lodówce. Dopiero upiec.




Mazurek na jaglanym spodzie z budyniem kokosowym i granatem

Mazurek na jaglanym spodzie z budyniem kokosowym i granatem

Mazurek na jaglanym spodzie z budyniem kokosowym i granatem

Mazurek na jaglanym spodzie z budyniem kokosowym i granatem

Przepis na podstawie strony Kwestia Smaku.

2 komentarzy

  1. Alez wspaniale wygląda aż chciałoby się zjeść kawałeczek

  2. Taki mazurek na święta to bajka ^^ Cudnie się prezentuje ;)

Zostaw odpowiedź