Limonkowe ciasto z jagodami i malinami

Zapraszam do drugie ciasto w ten weekend w ramach “Weekendowej Cukierenki” :) To najlepsze ciasto ucierane jakie udało mi się przygotować. Jest lekkie, słodkie i kwaśne jednocześnie, orzeźwiające. Znika z talerza w zawrotnym tempie. Będzie idealne na cieplejsze dni.




Limonkowe ciasto ucierane z jagodami i malinami

Limonkowe ciasto ucierane z jagodami i malinami

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:

  • 225 masła,

  • 225g cukru,

  • 4 jajka,

  • 2 limonki,

  • 250g mąki pszennej,

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 25g mielonych migdałów (mąki migdałowej),

  • 100g jagód,

  • 100g malin,

  • PONCZ DO NASĄCZANIA:

  • 8 łyżek soku z limonki (z 3-4 limonek),

  • Skórka starta z 1 limonki,

  • 140g cukru

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: 2 limonki sparzamy. Ścieramy z nich skórkę, a następnie wyciskamy sok.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Formę prostokątną o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.

Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem do uzyskania jasnej puszystej masy (około 5-7 minut). Dodajemy po jednym jajku i ucieramy dalej (po około 30s na każde jajko). Możemy w tym momencie dodać odrobinę mąki, jeśli obawiamy się, ze masa się zważy. Dodajemy skórkę z limonki i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i migdałami. Mieszamy do połączenia. Dodajemy tyle soku z limonki, aby uzyskać dobrą konsystencję ciasta tzn. powinno swobodnie spadać z łyżki po podniesieniu) – około 3 łyżek soku. Do ciasta dodajemy ¾ owoców: jagód i malin. Mieszamy i ciasto przekładamy do formy. Na wierzch wsyypujemy pozostałe owoce.

Ciasto pieczemy około 60 minut tzn. do suchego patyczka. Ponieważ ciasto zawiera dużą ilość cukru to może zacząć się spiekać. Wówczas przykrywamy je folią.

PONCZ: Gdy ciasto się piecze przygotowujemy poncz. Umieszczamy wszystkie składniki w rondelku. Wstawiamy na mały ogień i delikatnie tylko podgrzewamy mieszając (nie wolno dopuścić do zagotowania!). Cukier powinien się wówczas troszkę rozpuścić, ale na pewno nie rozpuści się do końca. Syrop studzimy.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Pozwalamy mu odpocząć przez 2-3 minuty. Następnie gęsto dziurkujemy je za pomocą wykałaczki. Ciasto polewamy przygotowanym ponczem za pomocą łyżki. Powinniśmy polać je równomiernie po całej powierzchni.

Ciasto studzimy.

Przechowujemy owinięte w papier i/lub folię.

Życzę smacznego :)

Uwaga:


1) Mielone migdały możemy zastąpić posiekanymi migdałami bądź pokruszonymi płatkami migdałów.

Limonkowe ciasto ucierane z jagodami i malinami

Limonkowe ciasto ucierane z jagodami i malinami

Limonkowe ciasto ucierane z jagodami i malinami

Limonkowe ciasto ucierane z jagodami i malinami

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij