Ciasto z porzeczkami i bezą

Witam ciepło w “Weekendowej Cukierence” :) Uwielbiam ciasta, które łączą w sobie smaki słodkie i kwaśne. To ciasto właśnie takie jest – kwaśna porzeczka kontrastuje tutaj ze słodką bezą. Ciasto jest w miarę szybkie do przygotowania. Nie ma problemów z jego przygotowaniem. Należy tylko na początku pilnować bezę, aby się nie spiekła i w odpowiednim momencie przykryć ją folią. Ciasto bardzo dobre jest też na drugi dzień. Przechowywałam je w temperaturze pokojowej, przykryte ściereczką.

Ciasto z porzeczkami i bezą

Ciasto z porzeczkami i bezą

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 150g masła,
  • 130g cukru,
  • 6 żółtek,
  • 400g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 220ml mleka,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  • BEZA:
  • 6 białek,
  • 1 i ½ szklanki cukru,
  • 350g białej porzeczki,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • DODATKOWO:
  • 300g czerwonej porzeczki,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

CIASTO: Formę prostokątną o wymiarach 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem do uzyskania jasnej puszystej masy (około 5 minut). Dodajemy żółtka w dwóch turach i ucieramy dalej po około 30s. Możemy w tym momencie dodać odrobinę mąki, jeśli obawiamy się, ze masa się zważy. Dodajemy aromat waniliowy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mąkę i mleko  w trzech turach. Mieszamy do połączenia. Ciasto będzie bardzo gęste. Gotowe ciasto rozprowadzamy równomiernie w formie.

Czerwoną porzeczkę mieszamy z mąką ziemniaczaną (tuż przed wyłożeniem na ciasto). Na wierzch ciasta wykładamy równomiernie czerwone porzeczki.

Na porzeczki wykładamy bezę. Łyżką możemy zrobić na bezie takie „górki”. Wówczas beza po upieczeniu będzie wyglądała atrakcyjniej.




BEZA: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po 1 łyżce cukru i ubijamy dalej aż cukier się rozpuści. Postępujemy tak aż do wyczerpania cukru. Powinniśmy otrzymać gęstą i lśniącą pianę. Białe porzeczki mieszamy z mąką ziemniaczaną (tuż przed dodaniem do bezy). Porzeczki dodajemy do ubitej piany z białek i mieszamy krótko tylko do połączenia.

Ciasto pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeśli tylko zobaczymy, że beza zaczyna się spiekać to ciasto przykrywamy folią. Wszystko zależy od piekarnika. Może zacząć się spiekać po 10 minutach, a może po 30 minutach. Ciasto przykrywamy folią dość szybko, aby nie zrobił się nam zakalec.

Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy.

Życzę smacznego  :)

Uwaga:

1) Możemy użyć tylko jednego rodzaju porzeczek np. tylko czerwonej.

Ciasto z porzeczkami i bezą

Ciasto z porzeczkami i bezą

Inspiracja: Mała Cukierenka

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź