Bułeczki meksykańskie

Te bułeczki przygotowuję z różnymi nadzieniami. Robiłam już o smaku pizzy i leczo. Tym razem wybór padł na farsz meksykański. Wyszły przepyszne, a podałam je z sosem ranczerskim. Uwielbiam pracować z tym ciastem drożdżowym. Jest mięciutkie i bardzo elastyczne. Nadzienie możemy przygotować wcześniej i wymieszać z serem tuż przed nadziewaniem bułeczek. Bułeczki smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Bułeczki meksykańskie

Bułeczki meksykańskie

SKŁADNIKI (15 sztuk):

  • CIASTO:
  • 14g suszonych drożdży,
  • 5 i ½ szklanki mąki,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 2 małe jajka,
  • 1 i ½ szklanki letniej wody,
  • ½ szklanki oleju,
  • NADZIENIE MEKSYKAŃSKIE:
  • 300g mięsa mielonego,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ papryki,
  • ½ puszki kukurydzy,
  • ½ puszki czerwonej fasoli,
  • ½ puszki krojonych pomidorów (200g),
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • ¼ łyżeczki kminu,
  • ½ łyżeczki oregano,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • Szczypta ostrej papryki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia,
  • 100g żółtego sera,
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka,
  • Oregano,
  • 30g żółtego sera,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże i sól, mieszamy. Dodajemy jajko i olej oraz stopniowo wlewamy letnią wodę. Ciągle mieszając zagniatamy ciasto. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy je przez kilka minut. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnicę i wyrabiamy przez 2 minuty. Ciasto dzielimy na 15 części (po około 83g każda). Z każdej porcji ciasta formujemy kulę i rozpłaszczamy ją na cienki placek. Na placek wykładamy porcję farszu i zlepiamy go.  Formujemy okrągłe bułeczki. Bułeczki układamy na blaszce łączeniem do dołu. Zostawiamy odstępy między bułeczkami, bo urosną podczas pieczenia. Bułeczki zostawiamy na 10-15 minut do napuszenia.

Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim bułeczki. Posypujemy je startym serem i szczyptą oregano. Bułeczki pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach.

NADZIENIE MEKSYKAŃSKIE: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę. Czosnek obieramy.

Na dużej patelni szklimy posiekaną w kostkę cebulę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy razem całość przez kilka minut aż mięso się zarumieni. Całość zalewamy pomidorami z puszki. Dodajemy przyprawy i dusimy razem około 20 minut. Po 10 minutach dodajemy posiekaną paprykę.

Następnie dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę z puszki oraz koncentrat. Mieszamy i dusimy jeszcze razem 5-10 minut, ewentualnie doprawiamy do smaku. Gdyby woda z sosu za szybko odparowała można podlać dodatkowo odrobiną wody. Powinniśmy otrzymać gęsty mięsny sos. Sos ewentualnie doprawiamy do smaku.

Nadzienie studzimy i mieszamy ze startym serem.

Życzę smacznego :)

Bułeczki meksykańskie

Bułeczki meksykańskie

Może spodobają Ci się także:

BUŁECZKI PIZZE

BUŁECZKI O SMAKU LECZO

BUŁECZKI Z SERKIEM I POMIDORAMI

2 komentarzy

  1. Rewelacja!!! Już drugi raz upiekłam bułeczki meksykańskie. Teraz na wycieczkę i na pewno będą wszystkim smakować,są przepyszne.Polecam

    IMG_20180508_193426_661

    • cukiereczek cukiereczek

      Pani Ireno bardzo się cieszę, że smakują :) Wyglądają pysznie!

Zostaw odpowiedź