Zdrowa i lekka zupa warzywna z dodatkiem szczawiu – to idealna propozycja na wiosenny i letni obiad. Zupa jest prosta i szybka do przygotowania. Młode warzywa nadają jej słodyczy, a szczaw lekko ją dokwasza. Polecam ugotowanie jej na domowym bulionie drobiowym.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 
50g szczawiu, 
- 
1 kalarepka, 
- 
1 cebula, 
- 
2 młode marchewki, 
- 
1 pietruszka, 
- 
3-4 ziemniaki, 
- 
5-6 szklanek wody lub bulionu, 
- 
Sól, 
- 
Pieprz, 
- 
Masło do smażenia, 
- 
2-2,5 łyżki śmietany 18%, 
- 
Ewentualnie 3-4 łyżeczki mąki, 
PRZYGOTOWANIE:
Szczaw płuczemy i kroimy drobniej. Warzywa obieramy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki, a większe w półplasterki. Kalarepkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka.
W rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy cebulę, marchewkę i pietruszkę i obsmażamy je przez 3 minuty. Dodajemy ziemniaki i kalarepkę i smażymy kolejne 3 minuty. Zalewamy warzywa wodą lub bulionem i gotujemy zupę do miękkości warzyw około 20-25 minut. W między czasie doprawiamy zupę do smaku.
Gdy warzywa będą miękkie dodajemy śmietanę i mieszamy. Możemy zupę też zagęścić mąką rozpuszczoną w kilku łyżkach zimnej wodzie. Dodajemy szczaw i zupę zdejmujemy z ognia.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Jeśli używamy wody to do zupy możemy dodać 1 łyżeczkę vegety.
2) Śmietanę najpierw łączymy z kilkoma łyżkami gorącego bulionu, następnie dodajemy do zupy i mieszamy. Należy uważać, aby śmietana się nie zważyła.















Przepyszna ?
Dziękuję ?