Zupa warzywna ze szczawiem

Zdrowa i lekka zupa warzywna z dodatkiem szczawiu – to idealna propozycja na wiosenny i letni obiad. Zupa jest prosta i szybka do przygotowania. Młode warzywa nadają jej słodyczy, a szczaw lekko ją dokwasza. Polecam ugotowanie jej na domowym bulionie drobiowym.

Zupa warzywna ze szczawiem

Zupa warzywna ze szczawiem

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 50g szczawiu,

  • 1 kalarepka,

  • 1 cebula,

  • 2 młode marchewki,

  • 1 pietruszka,

  • 3-4 ziemniaki,

  • 5-6 szklanek wody lub bulionu,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Masło do smażenia,

  • 2-2,5 łyżki śmietany 18%,

  • Ewentualnie 3-4 łyżeczki mąki,

PRZYGOTOWANIE:

Szczaw płuczemy i kroimy drobniej. Warzywa obieramy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki, a większe w półplasterki. Kalarepkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka.

W rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy cebulę, marchewkę i pietruszkę i obsmażamy je przez 3 minuty. Dodajemy ziemniaki i kalarepkę i smażymy kolejne 3 minuty. Zalewamy warzywa wodą lub bulionem i gotujemy zupę do miękkości warzyw około 20-25 minut. W między czasie doprawiamy zupę do smaku.

Gdy warzywa będą miękkie dodajemy śmietanę i mieszamy. Możemy zupę też zagęścić mąką rozpuszczoną w kilku łyżkach zimnej wodzie. Dodajemy szczaw i zupę zdejmujemy z ognia.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:


1) Jeśli używamy wody to do zupy możemy dodać 1 łyżeczkę vegety.

2) Śmietanę najpierw łączymy z kilkoma łyżkami gorącego bulionu, następnie dodajemy do zupy i mieszamy. Należy uważać, aby śmietana się nie zważyła.

Zupa warzywna ze szczawiem

Zupa warzywna ze szczawiem





2 komentarzy

  1. Przepyszna ?

    • cukiereczek

      Dziękuję ?

Zostaw odpowiedź