Zdrowa i lekka zupa warzywna z dodatkiem szczawiu – to idealna propozycja na wiosenny i letni obiad. Zupa jest prosta i szybka do przygotowania. Młode warzywa nadają jej słodyczy, a szczaw lekko ją dokwasza. Polecam ugotowanie jej na domowym bulionie drobiowym.
SKŁADNIKI (4 porcje):
-
50g szczawiu,
-
1 kalarepka,
-
1 cebula,
-
2 młode marchewki,
-
1 pietruszka,
-
3-4 ziemniaki,
-
5-6 szklanek wody lub bulionu,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Masło do smażenia,
-
2-2,5 łyżki śmietany 18%,
-
Ewentualnie 3-4 łyżeczki mąki,
PRZYGOTOWANIE:
Szczaw płuczemy i kroimy drobniej. Warzywa obieramy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki, a większe w półplasterki. Kalarepkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka.
W rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy cebulę, marchewkę i pietruszkę i obsmażamy je przez 3 minuty. Dodajemy ziemniaki i kalarepkę i smażymy kolejne 3 minuty. Zalewamy warzywa wodą lub bulionem i gotujemy zupę do miękkości warzyw około 20-25 minut. W między czasie doprawiamy zupę do smaku.
Gdy warzywa będą miękkie dodajemy śmietanę i mieszamy. Możemy zupę też zagęścić mąką rozpuszczoną w kilku łyżkach zimnej wodzie. Dodajemy szczaw i zupę zdejmujemy z ognia.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Jeśli używamy wody to do zupy możemy dodać 1 łyżeczkę vegety.
2) Śmietanę najpierw łączymy z kilkoma łyżkami gorącego bulionu, następnie dodajemy do zupy i mieszamy. Należy uważać, aby śmietana się nie zważyła.
Przepyszna ?
Dziękuję ?