W ciepłe, letnie dni nie ma nic lepszego niż miseczka zimnego chłodniku 🙂 Ciekawe co powiecie na dodatek mięsa z kurczaka w tej letniej zupie. Mięso sprawia, że chłodnik jest sycący. Dodatkowo podać go można z młodymi ziemniaczkami. Smakuje rewelacyjnie, naprawdę warto go przygotować. A jego przygotowanie zajmie tylko kilka minut.
Składniki:
- 1 litr kefiru,
- 200g kwaśnej śmietany,
- 2 pomidory,
- 1 ogórek,
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 1 pierś z kurczaka,
- sól,
- pieprz,
- 1/2 szklanki posiekanych ziół (koperku, natki, szczypiorku),
- 2 łyżki pestek słonecznika,
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem, a następnie smażymy ją na rumiano na patelni, studzimy. Mięso kroimy w drobną kostkę. Zioła siekamy. Do miski wkładamy pokrojone warzywa, zioła, mięso i jajka, dodajemy zimny kefir i śmietanę. Dokładnie mieszamy i podajemy. Każdą z miseczek posypujemy prażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. Smacznego 😉